IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
18:11 | 18 май 2015
Обновен: 14:23 | 26 април 2024

Откриха академичен център по източна медицина

В него ще се прилага и су-джок терапия, смятана за едно от най-големите открития на XX век

По материала работи: Слав Велев
Използваните методи мобилизират вътрешните възможности на организма, което подпомага лечението и води до по-бързо възстановяване на пациентите, подчерта ръководителят на центъра проф. д-р Негрин Негрев (вдясно)

Във Варна бе открит първият у нас академичен център по източна медицина, който ще съчетава в своята дейност традиционната китайска и европейска медицина. Новата здравна структура се помещава в сградата на Медицинския колеж. 


Освен лечение на пациенти с методите на източната медицина след прецизно поставена диагноза в университетския център ще бъде провеждано и обучението по свободноизбираемата дисциплина „Чжен-цзю-терапия“ за студенти по медицина в пети курс.


„Голямото достойнство на използваните методи е, че те мобилизират вътрешните възможности на организма, което подпомага лечението и води до по-бързо възстановяване на пациентите“, подчерта ръководителят на центъра проф. д-р Негрин Негрев и директор на Медицинския колеж във Варна. 


Освен китайски масаж – точков, частичен или на цялото тяло, фитотерапия, хомеопатия и различни вербални релаксиращи техники, ще се прилага и чжен-цзю терапия. Този вид древен начин за лечение включва съчетаването на два метода – чжен (акупунктура) и цзю (нагряване). Сред прилаганите методи е и т. нар. су-джок терапия, въведена в края на XX век от южнокорейския професор д-р Пак Же Ву (от су – ръка, и джок – крак). Тя представлява също акупунктура, но за разлика от китайската се използват специални малки игли, които се поставят на пръстите на ръката и крака на пациента, откъдето идва и названието на метода. Тази акупунктура се смята за едно от най-големите открития в областта на медицината на XX век. Чжен-цзю и су-джок терапиите могат да се прилагат както едновременно, така и в комбинация с всички други терапевтични методи на европейската  медицина, уточниха специалистите.


В центъра ще работят представители на академичния състав на университета - двама лекари,  специализирали в Руската медицинска академия и в Санктпетербургската медицинска академия за следдипломно обучение,  четирима асистенти, кинезитерапевти.


Тук ще бъдат лекувани различни заболявания - на гръбначномозъчните коренчета, плексуси и периферни нерви, главоболие (мигрена и тензионно главоболие), както и ранно слединсултно състояние, хроничен бронхит, бронхиална астма, затлъстяване, язвена болест, улцерозен колит, дразним колон, хормонално обусловено безплодие (стерилитет), менструални и сексуални разстройства.


Черно море

Коментари

Новини Варна