IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:00 | 9 май 2022
Обновен: 03:44 | 26 април 2024

Варна почете Деня на победата и Деня на Европа (СНИМКИ)

Хиляди варненци грабват оръжие и се вливат в състава на Осми пехотен приморски полк

По материала работи: Слав Велев
Варна почете Деня на победата и Деня на Европа (СНИМКИ)

Снимки: Община Варна

С поднасяне на цветя пред Паметника на Осми приморски полк започна честването на 9-ти май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. През 1944 – 1945 г. хиляди варненци грабват оръжие и се вливат в състава на Осми пехотен приморски полк, а по-късно – и в състава на 31-ви пехотен варненски полк.

Стотици от тях проливат кръвта си или оставят костите си по бойните полета в Югославия, Унгария и Австрия. В знак на признателност пред паметта на героите венци бяха поднесени от кмета на Варна Иван Портних, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, Емил Радев, депутат в Европейския парламент, Тодор Иванов, зам.-кмет на общината, представители на районните администрации, на ОД на МВР - Варна, граждани.

По-късно пред сградата на Община Варна по традиция бяха тържествено издигнати флаговете на Европейския съюз и на Република България под звуците на националния химн и на химна на обединена Европа.

Коментари

КОЙТО РАЗБРАЛ-РАЗБРА ( преди 1 година )
Ако не бяха чули Стявай страна огромния. Сега нямаше да слушат ода на радостта.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна