IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:10 | 31 май 2022
Обновен: 22:13 | 22 април 2024

Ученици сигнализират за продажба на дрога край училищата във Варна

Около 13-14 години е възрастта, на която малчуганите опитват наркотик за първи път

По материала работи: Слав Велев
Ученици сигнализират за продажба на дрога край училищата във Варна

Постоянно постъпват сигнали за продажба на дрога в района на варненските училища. Самите ученици са започнали да сигнализират за предлагане на наркотични вещества край школата. Това разкри пред Дарик зам.-кметът Тодор Иванов, който е и председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Постъпващите сигнали се предават на МВР, тъй като общинската администрация няма правомощия да разследва. Има обаче възможности да работи по превенцията и да подава сигнали до органите на реда, обясни Иванов.

От полза е това, че секретарят на Общинския съвет по наркотичните вещества е бивш служител на Отдела за борба с организираната престъпност във Варна и се е занимавал с противодействие именно на наркоразпространението, изтъкна зам.-кметът, който пък е бивш шеф на варненската полиция.

Общата тенденция в последните години е задържане на ниво около 13-14 години на възрастта, на която децата опитват дрога за първи път. Децата вече са много по-грамотни в ползването на съвременните средства за комуникация и почти денонощно са в мрежите. За съжаление там всеки тийнейджър може да прочете  каква дрога може да използва.

„В последните години са популярни дизайнерските дроги под формата на уж легални неща като лепенки и чайчета, които на практика се оказват наркотици. И всеки млад човек, включително и децата, имат възможност без контрола на родителите и учителите да се информират чрез интернет пространството”, отбеляза Тодор Иванов.

Той участва в награждаването отличените в ученическия конкурс за рисунка на тема „Зависим или независим – Какъв е твоят избор?“. Инициативата е по повод 31 май – Световен ден без тютюн, а организатор е общинската дирекция „Превенции“.

Коментари

Новини Варна