IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
09:30 | 3 юни 2022
Обновен: 09:55 | 2 май 2024

Започва пръскане срещу комари във Варна

Тази година досадните насекоми подраниха

По материала работи: Слав Велев
Започва пръскане срещу комари във Варна

Снимка: Черно море/АРХИВ

В понеделник във Варна започва пръскане срещу комари. Първите обекти са една детска градина и два частни имота, съобщи за Радио Варна Антоанета Тончева, директор на ОП "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация".  Засега комарите не са нападнали масово града, както обикновено става във Варна след дъжд, обясни Тончева.

През миналата година битката с комарите е започнала в средата на юни, тази година обаче комарите подраниха заради последния обилен дъжд.  "Деретата и изоставените места се напоиха и се превърнаха в биотопи на комари." До края на сезона ще има непрекъснати пръскания срещу комари, обясни Тончева.

На плажната ивица вече е извършена дезинфекция, направена е и профилактична обработка за кърлежи на тревите по крайбрежната алея. „Малко са ни дезинфекторите, сезонът им е много уморителен, но това са възможностите“. 

През следващата седмица ще започне второто планово пръскане срещу кърлежи на големите паркове и детските градини. Две обработки за Варна са напълно достатъчни, каза Антоанета Тончева. Очакванията й са популацията на кърлежи да намалее рязко през юли. 

Коментари

Новини Варна