IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:30 | 23 юни 2022
Обновен: 16:20 | 28 ноември 2022

Антикорупционният фонд представи свой проект в Община Варна

Бойко Станкушев се срещна със секретаря на местната администрация

По материала работи: Слав Велев
Антикорупционният фонд представи свой проект в Община Варна

Секретарят на Община Варна Нора Момчева се срещна с представители на фондация „Антикорупционен фонд“. По време на разговорите Бойко Станкушев, директор на фонда, Лора Матеева, координатор "Правна програма", и София Желева - правен експерт, представиха проекта "Прозрачност и отчетност на местните власти, силни общини“, изпълнен с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

"Община Варна работи много активно с различни неправителствени организации, с които си партнираме за по-добра прозрачност и информираност на гражданите", обясни секретарят Нора Момчева. Тя обясни, че именно в тази връзка официалният сайт на общината бе изграден отново след поредица работни срещи с представители на Програма "Достъп до информация" (ПДИ). Електронната страница стана факт, след като бяха спазени конкретни изисквания за публичност на ПДИ. Не случайно в ежегодните класации за прозрачност на тази организация Община Варна се изкачи с над 30 пункта нагоре само за няколко години", заяви тя. 

Нора Момчева обясни и алгоритъма на обработването на подадените заявления по Закона за достъп до информация. "Те се приемат всеки работен ден от 8:00 до 18:00 часа на гише "Деловодство" в Информационния център на Община Варна, както и по електронен път. Регистърът на заявленията показва, че от началото на 2022 г. досега са постъпили 60 заявления по ЗДОИ, без постановен нито един мълчалив отказ за предоставяне на информация. Това е трайна тенденция, която се налага през последните години, обясни секретарят. По време на срещата бе представена и информация за проект на Община Варна „Демократизация на процесите на формиране и полагане на политиките в градове с районно деление“, който е завърши с проект за наредба за провеждане на обществени консултации и обсъждания със заинтересованите страни на територията на града. 

 

Коментари

Новини Варна