IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
11:15 | 13 юли 2022
Обновен: 02:28 | 29 март 2024

Проверка: Ходят ли варненци с маски в автобуса?

Ако се закашлям, ще се изместя, заявява младо момиче

По материала работи: Слав Велев
Проверка: Ходят ли варненци с маски в автобуса?

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Варна е един от градовете в страната с най-голяма заболеваемост от Covid-19. Морската столица е вече в жълтата зона, но въпреки това, на този етап не се предвиждат нови противоепидемични мерки.

Носенето на маски на закрито е с пожелателен характер. Така е и в автобусите от Градски транспорт. Хората с маски там са рядко срещана гледка. Спазването на дистанция също е трудно постижимо, особено когато автобусът се препълни. Към тази картина можем да прибавим жегата, пътниците, които затварят прозорци, защото им е хладно, както и кашлящи и кихащи хора без маски. Всички тези неща будят притеснение у някои граждани, пътуващи с градския транспорт, но има и такива, които не се страхуват да се возят без предпазна маска. Не се притесняват и ако някой кихне или се закашля. Това е изводът от анкетата, която проведе Радио Варна сред варненци на няколко спирки в центъра на града.

"Винаги си нося маска в чантата и си я слагам в автобуса, тъй като имам три внучета вкъщи и трябва да мисля и за тях", коментира възрастна гражданка. Друг варненец заяви, че често прави забележка на кашлящи хора без маска в автобуса, но това не дава резултат.

"Не сядам на седалките, а се возя прав, тъй като така по-лесно мога да се изместя", каза още той.

"Не се притеснявам. Дори и да кашлям, не бих сложила маска. Имам си собствена позиция по въпроса. Преболедувала съм. Знам, че ваксинираните също могат да пренасят заразата и не мисля, че маската може да помогне с нещо", коментира варненка, която скоро се е върнала от Италия.

"Въпреки повишението на случаите, не се притеснявам да се возя без маска", заяви друг гражданин, който беше категоричен, че не се страхува от нищо.

"Ако се закашлям, ще се изместя. Не мисля, че ако човек се закашля, това означава, че е болен", заяви младо момиче на спирката.

Чуйте анкетата на Александър Ковачев ТУК

Коментари

Новини Варна