IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:30 | 14 юли 2022
Обновен: 14:28 | 20 април 2024

Рекорден брой мъртви делфини изхвърли морето край Варна този юни

При доказана човешка намеса наказанието е лишаване от свобода до 5 г. и глоба до 20 000 лв.

По материала работи: Слав Велев
Рекорден брой мъртви делфини изхвърли морето край Варна този юни

Пореден антирекорд реализирахме това лято. Над 20 мъртви делфина и близо 60 сигнала за открити морски бозайници са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите през юни месец. 

Повече от половината от тях са се оказали положителни. Само край Варна са открити над 20 мъртви делфина. Именно за там са и повечето сигнали, останалите са за плажове в Добричко.

Мъртви делфини морето са открити на градските плажове, така и по ивицата край курортите. Има случай до Казашко, Морска гара и други.

15 от сигналите са подадени само за един ден - 6 юни и са за различни точки по Черноморието.

През миналата година са намерени общо 32 мъртви делфина по Северното Черноморие, посочват от РИОСВ. Според данните от юни тази година тази цифра е надмината само за месец.

Сред най-честите причини са смъртността на китоподобните са паразитните болести, вирусни инфекции, зашеметяване от плавателни съдове и заплитане в рибарски мрежи. При случаите през юни не са установени следи от рибарски мрежи по телата на бозайниците.

Не е изключено смъртността да се дължи на шумовото замърсяване от войната в Украйна. Това обаче не е официално констатирано.

Най-често намерените мъртви делфини по Северното Черноморие са от вида муткур (морска свиня).

По време на проверките РИОСВ - Варна установява видимите причини за смъртта на бозайника и се снема биометрични данни. При констатиране на вероятност за човешка намеса, като причина за смъртта на екземпляра се уведомяват Прокуратурата и органите на МВР.

Ако откриете мъртъв делфин, може да подаде сигнал до институцията на електронна поща: riosv-vn@riosv-varna.bg .

Ако забележите бедстващ или мъртъв делфин, може да сигнализира на „Зеления телефон” в РИОСВ – Варна: 052 634 582, 0884/290 634.

При доказана човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс. Наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.

Коментари

Новини Варна