IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:00 | 21 юли 2022
Обновен: 07:10 | 25 април 2024

Атрактивни арт инсталации във Варна: На три места има "шишеяди"

От реализираните събития до момента са събрани около 2 тона

По материала работи: Слав Велев
Атрактивни арт инсталации във Варна: На три места има "шишеяди"

Атрактивни арт инсталации, наречени със закачливото име шишеяди, помагат в мисията за разделното събиране на отпадъци, като „похапват” пластмасови бутилки на три места във Варна. Такива инсталации обаче има в цялата страна, които събират пластмасовия отпадък и след това той се рециклира и използва отново. Еко инсталациите са стопанисват от училища, детски градини, местни общини, компании и организации.

В над 20 български града вече са поставени атрактивните шишеяди. Във Варна те събират големи количества отпадъчни пластмасови бутилки на различни спортни събития и обществени прояви. Целта на инициативата е да привлече вниманието към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с идеята да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда.

“Шишеядите са нашият начин да покажем на хората по един интересен и креативен начин, че пластмасовите бутилки не са боклук, а могат да бъдат полезен ресурс“, разказа в ефира на Радио Варна, Ласка Ненова – основател и генерален директор на сдружението, инициатор на идеята „БГ бъди активен”. Варна е сред градовете, в които хората с удоволствие откликват на идеята и допринасят за оползотворяването на пластмасата, като я предават за рециклиране, сподели Нора Стефанова – регионален координатор на „БГ Бъди активен” във Варна.

До момента шишеядите във Варна са били поставени на над 15 големи спортни събития, сред които „Маратон Варна“, финалите по хандбал на Европейските шампионати за младежи до 20 години, Седмицата на движението в кв. "Христо Ботев", морския пикник в Морската градина и др. От реализираните събития до момента са събрани около 2 тона.

Целта на инициативата е до края на 2022 година шишеядите във Варна да съберат 4 тона пластмасови отпадъци.

Коментари

Новини Варна