Варна 11°
fallback
Новини Варна
13:15 | 25 юли 2022
Обновен: 02:09 | 4 май 2024

Китайски електробуси ще возят жителите и гостите на Варна

Машините ще бъдат оборудвани с иновативна система за безопасност

По материала работи: Слав Велев

Снимката е илюстративна/АРХВИВ

Новите 60 електрически автобуси, с които Варна ще се сдобие по европроект, ще бъдат доставени през октомври. В обслужване на градските линии ще бъдат пуснат до края на годината, тъй като ще е необходимо оборудване на ековозилата с допълнителни системи за безопасност и монтиране на зарядните станции. Това стана ясно при представяне на проекта "Екологично чист транспорт за Варна“, благодарение на който ще се случи новата модернизация на градския транспорт, пише "Дарик-Варна".

Ще бъдат доставени 40 електробуса тип "соло" и 20 тип „съчленен“. Машините са китайско производство и отговарят на всички европейски изисквания. Ще са достъпни за хора със затруднения в придвижването и ще са климатизирани. Освен това ще бъдат оборудвани с иновативна система за безопасност, която ще дава на шофьора информация в реално време за потенциално опасности по трасето, което е новост за градските автобуси у нас.

Соловите електробуси ще имат до 280 км пробег с едно зареждане. Съчленените ще могат да изминават до 200 км. Пълното зареждане ще отнема 5 часа, като ще се прави през нощта, обясни Юлиян  Георгиев от „Градски транспорт”.

Проектът предвижда още доставка на 60 станции за бавно зареждане в депото на оператора „Градски транспорт”) и 2 станции за бързо зареждане, които ще бъдат монтирани на обръщачите „Владиславово” и „Почивка”.

Въпреки поскъпването на тока, новите електробуси ще бъдат в пъти по-изгодни за експлоатация от дизеловите машини, увери шефът на „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов. Той разкри, че батериите на ековозилата ще са с гаранция от 5 години.

„Мисля, че варненци ще останат очаровани от новите автобуси”, изтъкна Иванов.

Проектът е на обща стойност 85,3 млн.  лв. От тях близо 70 млн. лв. са безвъзмездната финансова помощ. Останалите 15,3 млн. лв. са финансиране от страна на Община Варна, която е бенефициент по проекта. Той се реализира в партньорство с „Градски транспорт“ ЕАД.

Проектът има за цел подобряване качеството на атмосферния въздух в община Варна чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни, екологични транспортни средства.

Автор на статията:
Слав Велев
варна община варна нови автобуси ел Иванов електробуси китайски електробуси ековозила
3 коментара
fallback
fallback