IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:36 | 23 май 2015
Обновен: 14:35 | 25 април 2024

Първолаци ходят на екскурзия в зоопарка за успешно завършена година

През месец май средно по 10 групи на ден посещават зоологическата градина

По материала работи: Слав Велев
Първолаци ходят на екскурзия в зоопарка за успешно завършена година

Родителите и класните ръководители на първокласниците от региона ги изненадват често с екскурзия до зоопарка във Варна, показа репортерска проверка на „Черно море”. Освен зоологическата градина, децата посещават Делфинариума и Аквариума по време на своята еднодневна разходка до морската столица.


„През месец май средно по 10 групи от деца влизат в зоопарка. Това е най-активният период за организирани посещения. Групите най-често са от деца от началния курс – от първи до четвърти клас и обикновено не са от Варна. Имали сме посетители от най-различни места – от Бургас, Русе, Разград и др.”, сподели служител на касата на зоопарка за вестник „Черно море”. Много рядко в зоопарка водят групи от детски градини.


В дните около 24 май най-често в зоологическата градина се разхождат първокласници, които получават екскурзията като награда за успешно завършената учебна година. 16 деца от училище „Никола Йонков Вапцаров” в град Суворово беше довела класната ръководителка на Iб клас Златина Танева. Групата се разхождаше спокойно по алеите на градината и с интерес разглеждаше клетките с животни. Г-жа Танева сподели, че не се притеснява да води сама децата на екскурзия и подчерта, че те са си заслужили такава награда със старанието си през цялата учебна година. Малчуганите бързаха да се похвалят кои животни са им харесали най-много – „На мен маймунката! На мен мечката!” – викаха те едно през друго. За обща снимка се събраха до клетката на пъстрия паун.


Не пропуснаха да поседнат за почивка на полянката, близо до клеките на сърните.


Оше една група първокласници имаше по същото време в зоологическата градина. 32 деца от град Лозница бяха довели на екскурзия двете им класни ръководителки – Маргарита Николова и Любка Димитрова. С тях имаше още един преподавател и медицинско лице, както е изискването за по-голяма група. „Не ни плаши отговорността да водим децата на екскурзии извън града. Най-трудно беше организиране на пътуването, тъй като става въпрос за събиране на средства, които родителите трябваше да заделят. Някои имат по-малка възможност и заделиха по трудно пари от семейния си бюджет, но в крайна сметка всичките деца от двата първи класа присъстват на екскурзията и това е най-хубавото”, каза за вестник „Черно море” Маргарита Николова. Децата от групата най-много се радвали на пеликаните.


Въпреки, че първокласниците все още не са учили за всички животни в училище, те ги разпознават отлично, похвалиха възпитаниците си учителките и на двете групи.



Полина Петрова
Снимки: авторът

Коментари

Новини Варна