IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:00 | 2 август 2022
Обновен: 09:22 | 25 април 2024

81 семейства от Варна връщат 300-та лева за ученик

До 15 октомври е подаването на заявления за новата учебна година

По материала работи: Слав Велев
81 семейства от Варна връщат 300-та лева за ученик

Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за родителите, чийто деца ще са в първи или осми клас през новата учебна година. За Варна до момента са подадени 652 заявления за първокласници, за учениците в осми клас - 458. Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Христина Димитрова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в община Варна.

Средствата се отпускат независимо от доходите на родителите при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. В бюрата на Дирекция „Социално подпомагане“ се подават заявление и служебна бележка от училището, където е записано детето, като при подаването родителят трябва да представи документ за самоличност. Документите са подават на място, по пощата, по имейл или по електронен път, като крайният срок е 15 октомври.

На еднократната помощ нямат право родители, чийто деца са записани в частни училища.

Отпуснатата еднократна помощ подлежи на връщане, ако ученикът не постъпи в училище, ако не продължи обучението си или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини, обясни Христина Димитрова.

За изминалата 2021/2022 учебна година наказани да възстановят помощта са 18 родители на първокласници и 63 на осмокласници. Най-честата причина е направени повече от 5 неизвинени отсъствия от училище на детето им за един месец.

Коментари

Новини Варна