IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:15 | 2 август 2022
Обновен: 02:25 | 25 април 2024

Полицаи ще следят кой и как си хвърля боклука във Варна

Глобите ще са в размер от 300 до 800 лв., а за юридическо лице от 1400 до 6000 лв.

По материала работи: Слав Велев
Полицаи ще следят кой и как си хвърля боклука във Варна

Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна/Снимка: Пресцентър Община Варна

Засилва се контролът по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците от страна на граждани и на собственици и наематели на търговски обекти, съобщи на пресконференция днес Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна. Проверките ще бъдат не само на територията на града, но и в курортните комплекси. В екипите се включват представители на Общинска полиция, ще се търси и съдействие от Областната дирекция на МВР - Варна. При констатирани нарушения ще се съставят актове по Закона за управление на отпадъците от инспекторите от екологичен контрол от администрацията и районните кметства, като санкциите за физическо лице са в размер от 300 до 800 лв., а за юридическо лице от 1400 до 6000 лв.

В летните месеци са констатирани пропуски в сметоизвозването в районите „Одесос“ и „Приморски“, където има най-голямо увеличение на населението, посочи Тодор Колев, директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. По негови данни от началото на годината са наложени санкции в размер на 118 000 лв. на фирмата по чистота – ЗМБГ. 

Сериозна причина за замърсяването около новите контейнери обаче имат и гражданите, които изхвърлят отпадъците си около тях, дори когато са празни. Констатирано е, че съдовете за смет умишлено се повреждат - чупят се и се крадат противотежестите и амортисьорите, които автоматично затварят капака. Изваждането на отпадъци от контейнера от различни лица също води до разпиляване на боклук и евентуално разнасяне на зарази. Замърсяване е констатирано и от страна на търговските обясни, обясни зам.-кметът. 

В момента се обсъжда новата Наредба за обществения ред в града.  Публикувани са всички предложения на институции, неправителствени организации и граждани, които ще бъдат разгледани, посочи зам.-кметът Тодор Иванов. По думите му най-активни са неправителствените организации за защита на животните. Граждани и домоуправители са внесли предложения за налагане на санкции заради шум в етажната собственост, за ограничаване на достъпа до детски площадки от 22 ч. до 6 ч., за реда и условията за отглеждане на безстопанствени и домашни животни, за по-драстични глоби при неспазване на чистотата при строително-ремонтни дейности и други.

Наредбата ще бъде разгледана от комисиите в ОбС - Варна, чиито заседания са отворени за гражданите. Проектодокументът е публикуван ТУК

Коментари

Пенев ( преди 1 година )
Варна е *** от 7-8 години! Има закон за нерегламентирано изхвърляне или разпиляване на отпадъци от 15 години! Сега ли се сетихте, че трябва да започнете да го прилагате?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ст76 ( преди 1 година )
Може и да има единични случаи на изхвърляне на отпадъци извън контейнера като е празен ,но 99% хората си изхвърлят *** около него като вече е препълнен.След това идва камиона и изхвърля само контейнера,защото е сам и *** остават отвън.И така умниците от общината си мислят,че хората си изхвърлят *** навън при празен контейнер :)).После хората виновни!***,няма оправия.Трябва допълнително контейнери!ИЛИ СМЯНА НА ФИРМАТА?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
dianski73 ( преди 1 година )
Представям си Излизам да хвърлям *** и едно заптие караули около кофите като някой клошар.Хихихихи
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Христова ( преди 1 година )
Искам да знам как си представяте да глобите клошарите,които ровят в контейнерите,оставят торбите навън и после чайките ги разнасят.Някога около контейнера не може да се стъпи от разпилени ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
GO6O DEBELIQ ( преди 1 година )
Ами то няма да е лошо Община Варна да започне да следи и графиците за изпълнение на дейностите по чистотата на фирмата по договора им. Ама на уви ще гоним раята а башибозуците да са на воля ! ЕВАЛА НА ОБщИНАТА ! ::))))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Бкиуууу ( преди 1 година )
Градският транспорт започна да е без пътници
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Ххйййй ( преди 1 година )
Община Варна да махне носенето на маски на закрито
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна