IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
08:39 | 24 май 2015
Обновен: 01:50 | 12 април 2024

Американски разрушител "насърчава мира" в Черно море

Според конвенцията „военни кораби, които не принадлежат на държави с излаз на Черно море, не трябва да остават в акваторията повече от 21 дни

По материала работи: Слав Велев
Американски разрушител "насърчава мира" в Черно море

Шести флот на САЩ обяви, че американският разрушител USS Ross (DDG 71) ще навлезе в Черно море в събота, 23 май, за да „насърчава мир и стабилност в региона“, съобщават на страницата на ВМФ на САЩ, предаде news.bg.

 

„Присъствието на USS Ross в Черно море ще потвърди отдадеността и ангажимента на САЩ към укрепване на партньорството и съвместните оперативни възможности в рамките на НАТО и регионалните партньори в Черно море“, се казва в съобщение на ВМФ на САЩ.

 

Подчертава се също, че ще демонстрира ангажимента на САЩ към колективната сигурност на НАТО.

 

Ние ще работим отблизо с нашите съюзници и партньори за подобряване на морската сигурност, готовност и за насърчаване на мир и стабилност в региона. Чрез затвърждаване на отношенията в Черно море, можем да очакваме разширяване на мира и просперитета в региона, допълва се още.

 

Американските кораби в Черно море действат в съответствие с Конвенцията от Монтрьо и международното право.

 

Според конвенцията „военни кораби, които не принадлежат на държави с излаз на Черно море, не трябва да остават в акваторията повече от 21 дни“.

 

През април разрушителят USS Jason Dunham навлезе в акваторията по същата причина. През последната година бойните кораби USS Mount Whitney, USS Taylor, USS Truxtun, USS Donald Cook, USS Vella Gulf, USS Ross, USS Gunston Hall и USS Cole проведоха мисии в Черно море.

 

Коментари

Новини Варна