IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:30 | 6 август 2022
Обновен: 01:51 | 19 април 2024

Ръст на настинките и чревните инфекции в разгара на лятото във Варна

Здравните работници са установили и случай на йерсиниоза - бoлecтта нa xлaдилникa

По материала работи: Слав Велев
Ръст на настинките и чревните инфекции в разгара на лятото във Варна

Продължава да се покачва регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост през периода 29.07.2022 г. – 04.08.2022 г. Броят на регистрираните чревни инфекции е 60 случая срещу 47 от предходната седмица, представени от 46 лица с ентероколит, 8 лица с колиентерит, 1 лице със салмонелоза, 2 лица с дизентерия, 1 лице с йерсиниоза* и 2 лица с ротавирусен ентерит.

От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 19 лица срещу 16 лица от предходната седмица, представени от 17 случая на варицела и 2 лица със скарлатина.

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) е следният: през настоящата седмица са регистрирани 202 броя ОРЗ, срещу 153 случая от предходната седмица. Не са регистрирани усложнения.

Регистрирани са 5 лица ухапани от кърлеж, срещу 14 случая от предходната седмица.

Йерсиниозите* са остри бактериални инфекции, причиняват се от болестотворни за човека йерсинии. Това се природно-огнищни инфекции, зооантропонози (инфекциозни заболявания по животните, които се предават и на xората). Йерсиниите принадлежат към семейство Enterobacteriaceae, род Yersinia. Този род обхваща три патогенни за човек йерсинии: Y. pestis, причинител на чумата, Y. enterocolitica, причинител на чревната йерсиниоза, и Y. pseudotuberculosis, причинител на псевдотуберкулозата, пише puls.bg.


Йерсиниите са Грам отрицателни пръчици, на големина 0,5-3 µm, не образуват спори. Не са взискателни и могат да се култивират на обикновени хранителни среди. Отделят ендотоксин (който се освобождава при разрушаването им), а някои и ентеротоксин и цитотоксин. Притежават О соматичен антиген, Н ресничест антиген и V и W - антигени на вирулентността (степента на патогенност). Според структурата на антигените си се различават множество групи (серовари).

Резервоар и източник на инфекцията най-често са различни гризачи, по-рядко и домашните животни (едър и дребен рогат добитък, свине, кучета и др.). Механизмът на предване при чумата е трансмисивен, а при другите две йерсиниози - фекално-орален.

Какво представлява чревната йерсиниоза?

Чревната йерсиниоза (yersiniosis enterocolitica), протича с токсиинфекциозен синдром, прояви на гастроентерит, ентероколит или хемоколит със склонност към разпространение на болестния процес върху целия организъм и извънчревни (екстраинтестинални) органни поражения - мезентериален лимфаденит, абсцеси, артрити, холецистит, менингит и др. Характеризира се с развитие на по-късни имунопатологични прояви (артрити, еритема нодозум, синдром на Райтер, обриви и др.).

Заболяването се причинява от Y. enterocolitica. Култивира се на 22°С, образува ресни и за разлика от чумния бактерий е подвижен, факултативен анаероб (можещ да преживява и в безкислородна среда), расте на обикновени хранителни среди при относително ниски температури. Познати са над 60 серотипа (групи) и 6 биотипа, като от тях най-голямо значение за човешката заболеваемост имат само O3,O8 и O9 и биотипове 2,3 и 4.

Болестотворността на Y. enterocolitica е свързана със:

Способността ѝ да прилепва (адхерира) към ентероцитите (клетки, които представляват основна част от чревният епител) на тънкото черво;

Подчертаната ѝ тъканна инвазивност и увреждащото ѝ токсично въздействие върху клетките;

Резистентността ѝ към бактерицидното действие на имунната система;

Освобождаването на ендотоксин и продуцирането на термостабилен ентеротоксин.

Y. enterocolitica е устойчива на външните фактори, преживява във вода, почва и хранителни продукти (месо, мляко, зеленчуци). Дезинфектантите и високата температура я убиват бързо.

Как се осъществява заразяването?

Съществуват природни огнища с паразитиране на причинителя сред диви бозайници, птици и земноводни, при които инфекцията е безсимптомна. От тях възникват антропургични огнища с инфектиране на домашни животни - свине, кучета, овце, гризачи. Животните отделят причинителя с екскрементите и контаминират (заразяват) почвата и хранителните продукти. Човек се заразява главно по хранителен (алиментарен) път чрез консумация на заразено мляко (сурово или пастьоризирано), месо и зеленчуци без достатъчна термична обработка. Епидемиологично значение има способността на Y. enterocolitica да се размножава в хранителни продукти дори когато се съхраняват в хладилник (4-6°С), затова е наричана още и „бoлecт нa xлaдилникa” . Заразяването може да стане и по контактнобитов път чрез замърсени ръце и пряк контакт с животни. Допуска се възможността за фекално-орално предаване от човек на човек, предимно при тесни, семейни контакти.

Възприемчивостта е всеобща, но контагиозният (заразителен) индекс е сравнително нисък и е необходима по-голяма инфектираща доза за заразяването на човек. Хора от всички възрасти могат да се разболеят, но най-често деца от 1 до 4 години. Наблюдават се изолирани случаи, малки епидемии и вътреболнични инфекции. Характерна е есенно-зимната сезонност.

Коментари

Новини Варна