IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:15 | 8 август 2022
Обновен: 22:54 | 26 май 2024

Променят транспортната схема на Варна

Правят нова автобусна линия за Добрева чешма и Телевизионната кула

По материала работи: Слав Велев
Променят транспортната схема на Варна

Николай Антонов пред комисията по транспорт/Снимка: ОбС Варна

Комисията по транспорт одобри промени в транспортната схема на Варна, съобщават от пресцентъра на Общинския съвет.

С една от тях ще бъде разрешен проблемът с превоза на пътници по линии №26, 27 и 28, чиито превозни документи не се признават от оператора „Ченсфилд-55“ ЕООД. За целта Комисията за разработване на маршрутните разписания към Община Варна предлага разкриването нова автобусна линия - №30. Линията е предназначена да обслужва гражданите от СО „Телевизионна кула“ и СО „Добрева чешма“. Тя включва 3 автобусни спирки /двупосочно/ - „Лотос-1“ и „Лотос-2“; „ТВ кула-1“ и „ТВ кула-2“ и „Добрева чешма“. Линията ще е с начална и крайна точки „Бриз-обръщача“ и СО „Добрева чешма“. Съветниците предложиха към списъка със спирки да бъде включена и още една - четвърта, на т. нар. „голям завой“ в посока с. Кичево, посока Варна. Според  Николай Антонов, изпълнителен директор на „Градски транспорт“ ЕАД, за да се изпълни качествено транспортната услуга по тази линия е необходимо и изграждане на допълнително уширение и асфалтиране на главния път преди разклона за СО “Добрева чешма“. „В момента ъгълът е 90 градуса и това затруднява маневрирането на превозните средства“, уточни той. Автобус №30 ще изпълнява 3 курса дневно, в двете посоки, като при спирка „Лотос“ ще се включва в маршрута на автобусни линии с № 31 и № 29.

Други промени, които предстоят са:

  • Нова автобусна спирка с наименование „Под моста“. Същата се позиционира между съществуващи спирки „КЗ“ и „Джанавара“ /посока кв.“Аспарухово“/ и  ще се обслужва еднопосочно. Реализацията й ще промени маршрутното разписание на автобусни линии с номера № 12, 17, 17а, 36, 37, 46, 55 и 60 и тролейбусна линия № 88 в посока кв.“Аспарухово“ в гр.Варна.
  • Нова автобусна спирка с наименование „Девня“ (района на търговски комплекс „Кауфланд Варна – Одесос), която ще се обслужва двупосочно. Реализацията й ще промени маршрутното разписание на автобусна линия номер № 23 с направление: ЖП гара – Варна – с. Каменар.
  • Нова автобусна спирка с наименование „Гробищен парк Север-2“, която ще се обслужва двупосочно.  Реализацията й ще промени маршрутното разписание на автобусна линия номер № 29 с направление: ЖП гара – Варна – м.“Аладжа манастир“. Изграждането на спирката, е предвидено на последващ етап, след като бъде одобрен инвестиционен проект, указващ точното местоположение и безопасност за обслужване.
  • Нова спирка ще бъде изградена и по линията на автобусни и тролейбусни линии с номера №14, 20, 22, 82, 88, 148, 209 и 2096. В посока бл.407 Владиславово, пътуващите по бул. ,,Константин и Фружин", ще могат да използват новата спирка с наименование „Скалата“. Тя ще е  разположена между съществуващите спирки „Кап. Петко войвода" и „бл.407 Владиславово". Спирката е еднопосочна.

Целта на промените е да бъде подобрено транспортното обслужване на гражданите и гостите на община Варна и създаване на условия за достъп до определени локации.

Промените ще влязат сила след приемането им от Общински съвет - Варна.

Коментари

Станислав ( преди 1 година )
Интересно. ...... ......!с какви автобуси ще се обслужва тази нова линия,след като те в момента са малко и недостигът за всички линии!!!!??
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна