IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:45 | 24 май 2015
Обновен: 02:00 | 12 април 2024

Водолази скочиха срещу ваденето на потънали кораби за скрап

Те настояват да се проведе обществена дискусия по проблема и да бъдат приети промени в наредбата

По материала работи: manager
Водолази скочиха срещу ваденето на потънали кораби за скрап

Водолази се обявиха срещу ваденето на потънали кораби за скрап. Любители на подводни спортове от цялата страна се обединяват против спорни тълкувания на наредба на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

В отворено писмо, изпратено включително до Министерския съвет, те заявяват, че са разтревожени от сигналите за тълкуването на наредба №24 от 5 август 2011г. на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за изваждане и изтегляне на потънало имущество в териториалното море, вътрешните морски води и вътрешните водни пътища на Република България.

 

Автор на писмото е Любен Дилов-син, който е запален водолаз. В понеделник той ще посети Бургас, за да даде повече гласност на проблема и да коментира начините, по който може да бъде решен.

 

Според водолазите наредбата позволявала ваденето и унищожаването на потънали кораби, без оглед на историческата или туристическата им стойност. Те настояват да се проведе обществена дискусия по проблема и да бъдат приети промени в наредбата, за да може подводното богатство на страната да бъде запазено.

 

Отбелязва се, че въз основа на въпросната наредба към момента в министерството са постъпили искания за вадене на металните остатъци от кораби, някои от които потънали преди 1945 година. Водолазите изтъкват, че тези плавателни средства съставляват важна част от търговската, морската и военна история на държавата.

 

Любителите на подводните спортове обясняват, че слабата соленост на Черно море позволява отличното запазване на потопените артефакти. Много от тях все още не били изследвани от историци и археолози. Водолазите са убедени, че е необходимо да се въведе допълнителна класификация на видовете потънало имущество, за да се отличат тези, които имат историческо, културно и туристическо-развлекателно значение и да се забрани категорично тяхното унищожаване.

 

Те напомнят, че дайвинг туризмът набира скорост в световен мащаб. Според тях би било липса на далновидност доброволно да се откажем от него, като обявим потъналите обекти за непотребни.

 

На огромен интерес от наши и чужди гмуркачи се радвали новосъздадени изкуствени рифове у нас. Любителите на подводните изживявания отбелязват, че не на последно място трябва да се вземе предвид и фактът, че останките са се превърнали в обиталище на разнородна подводна флора и фауна и имат екологична стойност.

 

Един от инициаторите на поправката - водолазът Стефан Цинцарски, коментира, че е безобразие да се нареже историята за старо желязо.

 

Той отбелязва, че останките са обект на кражби по всяко време и се възмущава, че сега съществува опасност това да стане с благословията на държавата. Цинцарски поясни, че водолазите смятат, че недостатъчно ясната наредба е следствие от непознаване на проблема, а не на безхаберие. Именно заради това те са готови да съдействат по всякакъв начин спорните точки да бъдат изчистени, а ценностите, които лежат на дъното - съхранени.

 

Източник: News.bg

Коментари

Новини Варна