IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:50 | 16 август 2022
Обновен: 09:55 | 26 април 2024

Два вида крадци шетат из Варна

Гастрольори от Румъния обират по магистралите и пътищата в областта

По материала работи: Слав Велев
Два вида крадци шетат из Варна

Два типа крадци дебнат за жетви във Варна. Това заяви главен инспектор Иван Петров от полицията в града Радио Варна

Битовата престъпност традиционно се увеличава през лятото. Идват и стари познайници на полицията от вътрешността на страната. Два типа са  престъпниците, които влизат по домовете.

 

"На първо място са да ги наречем „опортюнисти”, които действат с много малка или без предварителна подготовка," казва главен инспектор Иван Петров от варненската полиция. Тези престъпници атакуват, когато открият незаключена врата, отворен прозорец на нисък етаж или  некачествена дограма.

"Също в автомобила си на видно място сме оставили нещо ценно - като например скъпа техника, лаптопи, телефони, дамска чанта. Просто минава, опитва, отворена е вратата или е много лесно отваряема, влиза и я взима," допълва главен инспектор Петров.

На такъв тип престъпления основните цели са пари в брой и бижута. Другият тип крадци са добре подготвени и влагат дори разследващ елемент в действията си. Тези престъпници проучват навиците на собствениците на жилището и се стараят да бъдат напълно незабележими. Много важен съвет  на главен инспектор Петров е да внимаваме много какво публикуваме в социалните мрежи:

"Старайте се да не заявявате на всеослушание какви са ви плановете за отсъствие, какво имате ценно в дома си. Това е от една страна, от друга страна, ако имате възможност, ваш близък роднина или приятел отвреме-навреме да минава, да наглежда имота Ви – дали всичко е наред. Да се вижда, че има движение," казва главен инспектор Петров.

Разкриваемостта на надомните кражби се е повишила заради поставени камери в много жилища и блокове. Съществува и скрита престъпност, защото не всички съобщават за извършеното посегателство в дома им, а това е важно, подчертава Иван Петров.

В последните години през лятото във Варна пристигат и престъпници от други страни, основно румънци, които извършват измами по главни пътища и магистрали. Те имитират аварийна ситуация с автомобила си.

Целият разговор на Александър Йорданов с главен инспектор Иван Петров чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна