IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:30 | 30 август 2022
Обновен: 18:01 | 29 април 2024

"Ориент експрес" спира днес във Варна

За последно историческият трен, описан от Агата Кристи, акостира в морската столица на 27 август 2019 г.

По материала работи: Слав Велев
"Ориент експрес" спира днес във Варна

Снимка: Черно море/АРХИВ

Легендарният влак "Ориент Експрес" ще пристигне на жп гарата във Варна днес. След като премине границата с Румъния, влакът ще бъде на гарата в Русе в 13,05 ч. и ще отпътува към Варна в 13,55 ч.

Луксозната композиция от 15 вагона, пътуваща по маршрута Париж - Истанбул, ще пристигне на жп гарата във Варна в 17 часа и 40 минути. Ще престои над 3 часа, след което в 21,15 ч. ще потегли към Турция.

Легендарната влакова композиция от романа на Агата Кристи беше възстановена през 1997 година.

През последните две години заради пандемията 6-дневното пътешествие от Париж до Истанбул не се състоя.

БДЖ ще се погрижи за обслужването на влака на българска територия, което включва осигуряването на локомотиви от граница до граница, зареждане с вода в определени гари и извършването на задължителните технически проверки и спирачни проби от ревизор вагоните в някои гари по маршрута на влака.

За последно историческият трен, описан от Агата Кристи, спря във Варна на 27 август 2019 г. Тогава в него пътуваха 91 пътници от 12 националности. Те бяха посрещнати с традиционните за България питка и сол, след което бяха поети от туроператори за около тричасова разходка из Археологическия музей и резиденция "Евксиноград".

През последните две години заради COVID пандемията 6-дневното пътешествие от Париж до Истанбул не се състоя.

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Не, че се заяждам, но влак не може да акостира. Думата "акостирам" означава "пристигам на бряг" и се използва най-вече за кораби. Малко е срамно варненски журналяги да си правят гаргара с думите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Новини Варна