IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
13:00 | 14 септември 2022
Обновен: 11:43 | 28 март 2024

Посланикът на Финландия пристигна за барков концерт във Варна

Кристина Кувая-Ксантопулос се срещна с местната власт в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Посланикът на Финландия пристигна за барков концерт във Варна

Посланикът на Република Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос се срещна днес със зам.-кмета Коста Базитов/Снимка: Община Варна

Посланикът на Република Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос се срещна днес с Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна. Това е първо посещение на дипломата в морския град. Кристина Кувая-Ксантопулос ще бъде гост на бароков концерт, част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, в който участват творци от Финландия.

По време на разговорите Коста Базитов запозна посланика с богатата културна програма на Община Варна и с възможностите за туризъм, като подчерта, че тази година много от събития в морския град минават под знака на 50-годишнината от откриването на най-старото обработено злато в света. Зам.-кметът посочи още, че общината работи за утвърждаването на Варна като Град на Знанието, чрез надграждане на възможностите за образование и успешна професионална реализация на младите хора. 

Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос приветства подкрепата на Община Варна за образование и припомни, че Финландия е известна с високите си стандарти и постижения в тази сфера. Тя заяви още, че финландските градове и компании имат добри практики в прилагането на различни екологични решения за опазване на околната среда, които могат да бъдат полезни. По думите й, двустранните контакти могат да бъдат задълбочени и в сферата на туризма, тъй като преди пандемията България е била в топ 10 на предпочитаните дестинации от финландски туристи. 

Барокова музика ще звучи в три последователни вечери на “Варненско лято”

Барокова музика ще звучи в три последователни вечери в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна. От 14-ти до 16-ти септември в аулата на Икономическия университет ще бъдат представени ансамбли от Финландия, Австрия и Испания.

На 14-ти септември е гастролът на Бароковия оркестър на Хелзинки - една от знаковите формации за старинна музика в Европа и света. През последните 20 години музикантите са спечелили хиляди почитатели на барока със своите неочаквани и често провокативни интерпретации на познати произведения. Във Варна изтъкнатите инструменталисти ще направят свой прочит на творби на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип-Емануел Бах и Андреас Кирхоф. Диригент и солист е Аапо Хакинен – клавесин, солисти са цигуларите Марио Хосен и Река Силвай.

На 15-ти септември гостува “Il Concerto Viennese”, бароков ансамбъл, който изследва и изпълнява произведения, които са в пресечната точка между оркестрова и камерна музика. Формацията се състои от две цигулки, виола, виолончело, контрабас, флейта, чембало и трима певци. Основател на ансамбъла е Рудолф Леополд, който едновременно е диригент и виолончелист. Във Варна ще бъде представен ансамбъл с произведението на Й. С. Бах “Кантата за кафето” и с инструментални пиеси от Бибер, Телеман и Хендел. Солисти са Мария Ладурнер - сопрано, Ян Петрика - тенор, Гюнтер Хаумер - бас.

На 16-ти септември е концертът на испанския ансамбъл за барокова музика “La Grande Chapelle”. Той е създаден през 2005 с цел да предложи нов прочит на големите вокални произведения на епохата от ХVI до XVIII в. Във Варна ще бъде представен в акапелна формация със съпровод на струнен инструмент от епохата – вихуела. Диригент е Алберт Рекасенс, артистичен директор на формацията. В програмата ще прозвучат канцони и мадригали от времето на Испанския ренесанс. Ще чуем творби от композитора от XVI век Франсиско Гереро. Концертът се реализира с финансовата подкрепата на Acción Cultural Española (AC/E).

Коментари

Новини Варна