IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:32 | 26 май 2015
Обновен: 18:12 | 25 юли 2024

Специална стая подпомага развитието на деца с нарушено зрение

Мултисензорната среда е осигурена благодарение на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД

По материала работи: manager
Специална стая подпомага развитието на деца с нарушено зрение

От началото на годината СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. Иван Шишманов" във Варна разполага с оборудвана сензомоторна стая. Новата придобивка е дарение от „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД и ще подпомага развитието на деца с нарушено зрение в образователната институция.

 

Училището предлага програми за обучение на зрително затруднени деца, които осигуряват самостоятелност на децата със зрителни увреждания и тяхната успешна интеграция в обществото. В СОУ за ДНЗ „Проф. Иван Шишманов" се обучават 154 ученици с нарушено зрение, като 116 от тях са и с множество увреждания.

 

Мултисензорната среда подпомага взаимодействието, откривателската нагласа и комуникацията на децата чрез стимулиране на сензорните възприятия. Прилагането на сензорно-интегративна терапия способства за по-ефективното възприемане на сложна сетивна информация, може да се използва като интерактивна среда за обучения, дава възможност за провеждане на диагностика и др. Стаята е особено подходяща за деца с множество увреждания и служи за отмора, успокоение, за освобождаване от натрупаното напрежение; дава шанс за подобряване и развитие на различните възприятия, включително зрителни.

Стаята е оборудвана със сух басейн с топки, сензорен цилиндър, терапевтични топки. В допълнение, служители на компанията направиха необходимо освежаване на стаята с боядисани стени и изчистен и изциклен паркет.

Официалното откриване на сензомоторната стая ще се състои на 1 юни от 10.30 часа.

Коментари

Новини Варна