IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
18:00 | 26 май 2015
Обновен: 18:57 | 17 април 2024

Бизнесът: Имаме нужда от качествени кадри за лятото

Хората очакват по-големи заплати

По материала работи: manager
Бизнесът: Имаме нужда от качествени кадри за лятото

Няма как да плащаме в евро, за да привлечем хора, казват ресторантьори
За проблема с липсата на качествени кадри се оплакаха варненски бизнесмени и хора от ресторантьорския бранш.

 

От няколко години насам е трудно да намираме добри служители, но имам чувството, че тази година положението е най-зле, каза управителят на заведение Михаил Симеонов.

 

Давам на бармана 600 лева нето, но засега не съм намерил човек за лятото. Сърдят се на тези пари, не знам какво става, оплака се Симеонов.
Във вчерашния си брой вестникът ни съобщи, че в началото на активния туристически сезон най-търсените професии са готвач, помощник-готвач и сервитьор. Това сочат данните за свободните работни места на Бюрото по труда в града. Има още много вакантни позиции за бармани, камериерки, продавач-консултанти, пикола, администратори и миячи на съдове.

 

Разбира се, наясно съм, че хората очакват по-големи заплати, но няма как да се случи това в кризата. Заплатата е според оборота, добави управителят.

 

Негов колега от ресторантьорския бранш заяви, че няма проблем със заплащането. Знам, че един добър готвач иска поне 1500 лева, давам ги, но напоследък и такива не идват да работят при мен. Трудно е. Хората предпочитат да отидат в Гърция, където плащането им е в евро, каза ресторантьорът.

 

В България още никой не плаща в евро, смятам за недопустимо да се правят сравнения с други държави, категоричен е предприемачът.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна