IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:00 | 29 септември 2022
Обновен: 14:24 | 28 март 2024

Представители на УНИЦЕФ и Върховния Комисариат на ООН за бежанците посетиха Варна

Целта е подкрепа на украинските граждани при адаптирането им у нас

По материала работи: Слав Велев
Представители на УНИЦЕФ и Върховния Комисариат на ООН за бежанците посетиха Варна

Снимка: Община Варна

По инициатива на УНИЦЕФ и на Върховния Комисариат на ООН за бежанците бе проведена поредна работна среща с експерти от Община Варна, с цел взаимно сътрудничество по проблемите на украински граждани, които живеят на територията на града. На срещата присъстваха Нора Момчева – секретар на общината, Ивелина Кирилова, началник-отдел в дирекция „Социални дейности“, и Даниела Биячева – ръководител на Общностния център за деца и семейства, както и Фабио Вароли – старши кризисен координатор на Върховния комисариат, Елена Атанасова – програмен директор „Мониторинг правата на детето“ в УНИЦЕФ.

По време на разговорите бяха обсъдени различни възможности за обмяна на информация, с цел подкрепа на украинските граждани при адаптирането им. От УНИЦЕФ заявиха, че обединяват усилия с Върховния Комисариат на ООН за бежанците и с БЧК и ще подготвят пакет от помощи, включващ одеяла, хигиенни материали и стоки от първа необходимост. Те ще бъдат разпределени чрез БЧК - както на украински семейства, така и на български в неравностойно положение. Обсъдени бяха отново темите, свързани с интегрирането на децата от Украйна в българските училища и детски градини. От Общностния център посочиха, че в момента работят с над 40 украински деца на възраст до 7 години.

Коментари

Новини Варна