IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
12:00 | 3 октомври 2022
Обновен: 08:46 | 25 април 2024

Гроздето даде добра реколта този сезон във Варненско

Половината от червените сортове вече са прибрани, както и всички бели с изключение на сорт "Димят"

По материала работи: Слав Велев
Гроздето даде добра реколта този сезон във Варненско

Успешно до момента протича тазгодишната кампания по гроздобера. Това каза за Радио Варна дългогодишният лозар и председател на Националното сдружение на българските лозари д-р Петьо Бошнаков.

"Остава още около седмица до края на гроздобера. Тази година имаше проблеми в нашия регион, основно заради осланяването през април. Някои от колегите за съжаление пострадаха и това се отрази на обемите от реколтата. Друг проблем бяха и градушките, които компрометираха реколата в някои региони", поясни Бошнаков.

Реколтата във Варненско обаче се очаква да е добра и с добри показатели, каза Петьо Бошнаков.

Вече са прибрани половината от червените сортове. От белите остана да бъде прибран сорта Димят, който традиционно е по-късен.

Захарността на гроздето е добра, тъй като засушаването в последните два три месеца е дало възможност на гроздето да узрее хубаво без реколтата да бъде компрометирана от болести, поясни още Петьо Бошнаков.

Той е собственик на 1600 декара лозарски масиви в землището на село Езерово. По думите му обаче, продължава тенденцията за намаляване на лозарските площи в България заради множеството проблеми в сектора. Сред тях са инфлацията, липсата на работна ръка, нелоялната конкуренция от чуждите пазари и липсата на подкрепа от държавата.

Изкупната цена на гроздето се е повишила с около 30-40% тази година, поясни още Бошнаков.

Чуйте цялото интервю на Иван Барбов с Петьо Бошнаков ТУК

Коментари

Al zl p 2o11g ot 80g ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна