IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:32 | 4 октомври 2022
Обновен: 10:36 | 28 март 2024

Осъдиха варненски насилник на пробация и 150 часа безвъзмезден труд

35-годишшният мъж отправял закани за убийство към съпругата си и общото им дете

По материала работи: Слав Велев
Осъдиха варненски насилник на пробация и 150 часа безвъзмезден труд

35-годишен варненец бе осъден за закана с убийство и неизпълнение на заповед за защита.

Подсъдимият беше признат за виновен по повдигнато спрямо него обвинение в две престъпления - за отправени закани с убийство към съпругата му и закани с престъпления против нейната личност и личността на общото им дете, както и за неизпълнение на съдебни заповеди за незабавна защита и за защита от домашно насилие. Деянията са осъществени при условия на продължавано престъпление.

В края на м. декември 2019 г., след множество скандали с физическо насилие и поредната ескалация в семейните взаимоотношения, потърпевшата събрала багажа си и заедно с детето се изнесла на квартира, като не съобщила адреса си на подсъдимия и блокирала телефона му. Независимо от това, в периода от 31 декември 2019 г. до 4 юни миналата година, 35-годишният мъж често чрез различни ползвани мобилни приложения, мрежи и чрез електронна поща, както и при отделни срещи на публични места във връзка с детето, отправял закани с убийство, цинични и груби заплахи с телесни наранявания и множество обиди.

Подсъдимият не се съобразил с постановените от съда мерки в издадената през м. април 2020 г. заповед за незабавна защита, с която бил задължен да се въздържа от актове на домашно насилие и да не доближава на по-малко от 300 метра до съпругата и детето си, като продължил да отправя закани за саморазправа и убийство. Междувременно, няколко месеца по-късно от Варненския районен съд е постановено решение и издадена заповед за защита, съобразно която 35-год. мъж е бил задължен да не се приближава до нея, жилището й, местоработата и местата й за социални контакти и отдих на разстояние по-малко от 100 метра за срок от 18 месеца. Той е бил задължен да посещава и специализирани програми за извършители на домашно насилие. Въпреки наличието на влезли в сила съдебни заповеди, в периода от 29.05.2020г. до 04.06.2021 г., при условия на продължавано престъпление,  той не ги изпълнил.

По силата на постигнато между страните и одобрено в съдебна зала споразумение, Районен съд – Варна призна за виновен 35-годишния мъж, който е с чисто съдебно минало досега.  За всяко от деянията бяха определени отделни наказания. Той трябва да изтърпи общо наказание в размера на най-тежкото от тях – една година и шест месеца „пробация“. Пробационните мерки включват задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично,  провеждане на задължителни срещи с пробационни служители за срок от една година и половина, както и полагане на 150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от една година.

В тежест на подсъдимия са направените по делото разноски.

Съдебният акт е окончателен. 

Коментари

Новини Варна