IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
10:30 | 15 октомври 2022
Обновен: 15:46 | 5 май 2024

РЗИ-Варна регистрира заболял от Западнонилска треска

Варицелата продължава да шари из морската столица

По материала работи: Слав Велев
РЗИ-Варна регистрира заболял от Западнонилска треска

Случай на Западнонилска треска регистрираха здравните инспектори от РЗИ - Варна в периода 07.10.2022 г. – 13.10.2022 година.

Броят на отчетените чревни инфекции през изминалата седмица са 11 случая срещу 18 от предходната седмица. 9 лица са с ентероколит, 1 лице е с вирусен хепатит и 1 лице е със салмонелоза.

От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани за тази седмица 42 лица с варицела.

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) е следният: през настоящата седмица са регистрирани 264 броя ОРЗ, срещу 262 случая от предходната седмица. Не са регистрирани усложнения.

Регистрирани са 5 лица, ухапани от кърлеж.

Какво представлява вирусът на Западнонилската треска?

Вирусът на Западнонилската треска има трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари. Повечето хора, заразени с вируса „Западен Нил”, или не развиват симптоми, или имат само леки такива, като треска и леко главоболие. Въпреки това, някои развиват животозастрашаваща болест, която засяга главния и гръбначния мозък. Вирусът „Западен Нил“ е РНК вирус, който е част от семейството на флавивирусите.

Леките симптоми на инфекция с вируса „Западен Нил” обикновено отшумяват сами. Но тежките симптоми, като силно главоболие, треска, дезориентация или внезапна слабост изискват незабавно внимание.

Наличието на комари, където съществува вирусът „Западен Нил”, увеличава риска от заразяване.

Какви са симптомите на Западнонилската треска?

Около 20% от хората развиват инфекция, която протича леко. Честите признаци и симптоми на заболяването включват:

Треска;

Главоболие;

Болки в тялото;

Повръщане;

Диария;

Умора;

Кожен обрив

При по-малко от 1% от заразените хора вирусът причинява сериозна инфекция на нервната система, включително възпаление на мозъка (енцефалит) и на мембраните на главния и гръбначния мозък (менингит).

Симптомите може да включват:

Висока температура;

Силно главоболие;

Вратна ригидност;

Дезориентация или объркване;

Ступор или кома;

Тремор;

Припадъци;

Частична парализа или мускулна слабост

Симптомите на Западнонилската треска обикновено траят няколко дни, но признаците на енцефалита или менингита могат да се задържат в продължение на седмици или месеци. Мускулна слабост може да персистира.

Какви са причините за Западнонилската треска?

Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Вирусът „Западен Нил” причинява зоонозна инфекция с природноогнищен характер и има трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари, което означава, че се разпространява сред хора и животни чрез комарите, които пренасят заразата. Комарите се заразяват от инфектираните птици. Болестта не се разпространява от директен случаен контакт със заразен човек или животно.

Повечето инфекции с вируса „Западен Нил” се появяват по време на топло време, когато комарите са активни. Инкубационният период - времето между момента на ухапването от заразен комар и появата на симптоми на заболяването варира от два до четиринадесет дни.

Вирусът „Западен Нил” е разпространен най-вече в Африка, Близкия Изток, Европа и Северна Америка.

В някои случаи вирусът „Западен Нил” може да се е разпространи по други начини, включително трансплантация на органи и кръвопреливане. Въпреки това, донорите на кръв се изследват за вируса, което значително намалява риска от инфекция при кръвопреливане.

Също така има съобщения за възможно предаване на вируса от майка на дете по време на бременност или кърмене или при излагане на вируса при работа в лаборатории, но тези случаи са редки и не са окончателно потвърдени.

Коментари

ShaikxiShuck ( преди 1 година )
On-line *** Videos dudetimeporn.xyzsvetaporn.xyzchankiporn.xyzshokfreetime.xyzblogdudeporn.xyz
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна