IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:00 | 23 октомври 2022
Обновен: 02:37 | 25 април 2024

Съучастник на беглец от затвора излезе 5 г. по-рано от тюрмата във Варна

Ивайло Василев-Горния излежаваше 18-годишна присъда

По материала работи: Слав Велев
Съучастник на беглец от затвора излезе 5 г. по-рано от тюрмата във Варна

Съучастник на гватемалеца Хосе Мартинез, който избяга от затвора в София през главния вход, излезе на свобода 5 години по-рано. Ивайло Василев-Горния излежаваше в затвора във Варна 18-годишна присъда за въоръжен грабеж, но е освободен предсрочно заради добро поведение, показа проверка на Дарик

Престъплението беше извършено през лятото на 2011 г. в прохода Хаинбоаз, а тримата подсъдими получиха общо 38 години затвор. Четвъртият участник беше Хосе Мартинез, но делото срещу него беше спряно след бягството му.

Роденият в Габрово Ивайло Василев и чужденецът са преките извършители на грабежа над шефа на „Булсатком” във Велико Търново Атанас Атанасов. Те му организират засада в прохода и стрелят с автомат „Калашников” по гумите на колата му. Мъжът е прострелян в краката и няколко пъти е ударен по главата с оръжието. Известно време е с опасност за живота, а двата му тестиса са ампутирани.  

Хосе Мартинез е стрелецът, а Ивайло управлява крадения автомобил, с който преследват жертвата си и после изчезват. Ударът им носи над 65 хил. лева, но са задържани седмица след нападението, преди да избягат в чужбина. 

Процент от сумата получават помагачите Бойчо Тодоров и Иван Райков. Първият осигурява автомата и дава съвет за плана за грабежа. Той е осъден на 15 години затвор. Райков получава 5 години заради информацията, която дава за навиците и маршрута на жертвата. 

Преди извършването на грабежа Ивайло Василев е лежал в затвори в България и в чужбина. Първоначално търпи присъдата си в Белене, но после е преместен във Варна. Поведението му зад решетките в морския град е безукорно, поради което администрацията на затвора и прокуратурата дават положителни становища за неговото предсрочно освобождаване. С отработените дни Василев е изтърпял 12 години и 10 месеца, като му остават малко повече от 5 години, през които той ще бъде в изпитателен срок. 

Преди да приключи делото за въоръжения грабеж Хосе Мартинез успя да избяга от Софийския затвор заедно с убиеца Николай Николов-Шатката. През пролетта на 2014 г. чрез прокопана дупка двамата стигат до двора, където ги чака мним полицай с кола със затъмнени прозорци и син буркан. Заради силния дъжд постовият не проверява автомобила на излизане.  

През есента на 2017 г. Мартинез беше задържан в Лисабон за кражба на кола. Проверката на отпечатъците му показва, че той истинското му име е Родолфо Лорман и по националност е аржентинец, а властите в родината му го издирват за отвличане на студент. В момента изтърпява дълга присъда в затвор в Португалия. 

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Защо заглавието е толкова дезинформиращо? Този си е завършен престъпник и няма нищо общо с бягството. Заради рецидива, той би трябвало да лежи до края на живота си в панделата и никакво "добро" поведение да не намалява присъдата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна