IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
15:40 | 23 октомври 2022
Обновен: 20:02 | 27 април 2024

"Кокошарниците" на Варна, за какво ли служат? (ВИДЕО)

Никога неупотребявани, закритите велопаркинги се разпадат 5 години, след построяването им

По материала работи: Слав Велев
"Кокошарниците" на Варна, за какво ли служат? (ВИДЕО)

Кадър: БНТ

Всички варненци ги виждат, но малцина знаят за какво са. Не се ползват от години и хората ги наричат "кокошарници".

Закритите велопаркинги във Варна, построени още през 2017 година, стоят неизползваеми. Някои от тях са разбити и окрадени, въпреки че имат контролиран достъп.

През последните години Реджеб Шабанов предпочита да се придвижва в града с колело, а не с личния си автомобил. Досега, обаче, не е ползвал велопаркингите във Варна.

"Нито табели има, нито някаква информация, от която човек да разбере за какво служи това нещо и въобще какво представлява като съоръжение", казва той пред Петър Дойкински.

Изградени са по проект и във всеки район на Варна има по два закрити велопаркинга. Сега повечето от тях са неизползваеми.

"Визуално те изглеждат в добро състояние, но технологично са ограбени. Цялата техническа част по инсталацията - контрол, достъпът, заедно с камерата, която е част от видеонаблюдението, заедно с елинсталацията, бушони, предпазители", казва Николай Костадинов, кмет на р-н " Владислав Варненчик".

Всеки, който иска да ги ползва, трябва да си вземе чип от районното кметство, но малцина знаят каква е процедурата, за да го получат.

"Тези закрити велопаркинги си имат стопанин и той трябва да дава информация за тях, но такава информация няма. Единствено на нашия сайт сме публикували всички контакти, каква е процедурата, но доколкото знам от години няма издадени нови чипове от първоначалните 200", недоволен е Здравко Василев, клуб "Велоустрем"-Варна.

От Община Варна обясниха, че гаранционният срок на съоръженията вече е изтекъл и те трябва да се стопанисват от районните кметства. Съдбата на велопаркингите обаче остава неясна.

Изграждане на велопаркинги с близо 240 места започна във Варна гръмко през 2017 година. Тогава от общината се похвалиха, че с реализацията на проекта, морската столица ще стане първият град в България, който предлага подобна услуга на своите граждани.

С цел осигуряване на висока степен на сигурност, велопаркингите бяха снабдени с видеонаблюдение и контрол на достъп. Като допълнение в тях се предвиждаше да бъдат изградени стендове за бърз ремонт на велосипеда, wi-fi точки, указателни табели и карти, като някои от тях ще предлагат възможност и за зареждане батериите на електрически велосипеди.

Инициативата бе по проект „MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“ на Черноморската регионална агенция за развитие на енергията, на стойност 115 000 евро.

Вижте повече във ВИДЕОТО

Коментари

опетков ( преди 1 година )
"Паркингите" бяха направени с много тънка телена мрежа, която вандалите варненски срязоха много лесно и откраднаха каквото можаха. Този до нас(ВИНС-а) скоро го ремонтираха, като завариха същата мрежа отгоре на отрязаното място. Не се ползават, защото няма никаква сигурност за велосипедите вътре, особено през ноща. Друга недомислица е, че стойките за велосипедите са от обикновени водопроводни тръби и ги е правил някой, който през плет не е виждал как се прави. Те са на практика неизползваеми.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Веска ( преди 1 година )
Кой и колко пари е взел по този "проект"? До ВИНС-а го гледахме това вещо и се чудихме кой и как влиза в него?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна