Варна 12°
fallback
Новини Варна
15:40 | 23 октомври 2022
Обновен: 02:26 | 6 май 2024

"Кокошарниците" на Варна, за какво ли служат? (ВИДЕО)

Никога неупотребявани, закритите велопаркинги се разпадат 5 години, след построяването им

По материала работи: Слав Велев

Кадър: БНТ

Всички варненци ги виждат, но малцина знаят за какво са. Не се ползват от години и хората ги наричат "кокошарници".

Закритите велопаркинги във Варна, построени още през 2017 година, стоят неизползваеми. Някои от тях са разбити и окрадени, въпреки че имат контролиран достъп.

През последните години Реджеб Шабанов предпочита да се придвижва в града с колело, а не с личния си автомобил. Досега, обаче, не е ползвал велопаркингите във Варна.

"Нито табели има, нито някаква информация, от която човек да разбере за какво служи това нещо и въобще какво представлява като съоръжение", казва той пред Петър Дойкински.

Изградени са по проект и във всеки район на Варна има по два закрити велопаркинга. Сега повечето от тях са неизползваеми.

"Визуално те изглеждат в добро състояние, но технологично са ограбени. Цялата техническа част по инсталацията - контрол, достъпът, заедно с камерата, която е част от видеонаблюдението, заедно с елинсталацията, бушони, предпазители", казва Николай Костадинов, кмет на р-н " Владислав Варненчик".

Всеки, който иска да ги ползва, трябва да си вземе чип от районното кметство, но малцина знаят каква е процедурата, за да го получат.

"Тези закрити велопаркинги си имат стопанин и той трябва да дава информация за тях, но такава информация няма. Единствено на нашия сайт сме публикували всички контакти, каква е процедурата, но доколкото знам от години няма издадени нови чипове от първоначалните 200", недоволен е Здравко Василев, клуб "Велоустрем"-Варна.

От Община Варна обясниха, че гаранционният срок на съоръженията вече е изтекъл и те трябва да се стопанисват от районните кметства. Съдбата на велопаркингите обаче остава неясна.

Изграждане на велопаркинги с близо 240 места започна във Варна гръмко през 2017 година. Тогава от общината се похвалиха, че с реализацията на проекта, морската столица ще стане първият град в България, който предлага подобна услуга на своите граждани.

С цел осигуряване на висока степен на сигурност, велопаркингите бяха снабдени с видеонаблюдение и контрол на достъп. Като допълнение в тях се предвиждаше да бъдат изградени стендове за бърз ремонт на велосипеда, wi-fi точки, указателни табели и карти, като някои от тях ще предлагат възможност и за зареждане батериите на електрически велосипеди.

Инициативата бе по проект „MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“ на Черноморската регионална агенция за развитие на енергията, на стойност 115 000 евро.

Вижте повече във ВИДЕОТО

Автор на статията:
Слав Велев
варна видео паркинги закрити Здравко Василев клуб Велоустрем велопакинги Кокошарниците велопаркинги MOBISEC
2 коментара
fallback
fallback