IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:45 | 27 октомври 2022
Обновен: 10:17 | 18 април 2024

Командващият на турските ВМС е на визита Варна

Първото му официално посещение извън страната е именно в България

По материала работи: Слав Велев
Командващият на турските ВМС е на визита Варна

Koмандващият на Военноморските сили на Турция адмирал Ерджумент Татлъолу с контраадмирал Кирил Михайлов/Снимка: ВМС

Новоназначеният командващ на Военноморските сили на Турция адмирал Ерджумент Татлъолу беше на двудневно посещение във Варна. Той е назначен на сегашната си длъжност преди два месеца и първото му официално посещение извън страната е именно в България. 

Пред сградата на Адмиралтейството с тържествена церемония гостът беше посрещнат от контраадмирал Кирил Михайлов, който го запозна с мисията, задачите, състава и проектите за развитие на българските ВМС. 

Двамата командващи отбелязаха традиционно доброто сътрудничество между военноморските сили на двете съседни държави и набелязаха мероприятия за бъдещи съвместни учения и проекти по партньорски програми. 

Беше обсъдена текущата ситуация в региона на Черно море, както и важността на сътрудничеството между военноморските сили на страните членки на НАТО – България, Румъния и Турция, за запазване на сигурността и осигуряване на безопасността на корабоплаването. 

По време на посещението му във ВВМУ ,,Н. Й. Вапцаров” пред адмирал Татлъолу бяха представени организацията на учебния процес, проектите за развитие на морското образование в България  и съвременните тренажори и симулатори, на които се обучават курсантите и студентите.

Коментари

Новини Варна