IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
09:00 | 8 ноември 2022
Обновен: 23:03 | 3 май 2024

Отбелязваме 110 години от първата българска морска победа

Организират безплатни турове във Варна по повод първата торпилирането на турския крайцер "Хамидие"

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме 110 години от първата българска морска победа

Днес се навършват 110 години от първата българска морска победа, при която торпедоносеца "Дръзки" успешно торпилира турския крайцер "Хамидие". Битката при Варна (позната и като Атаката на Дръзки) е битка от Балканската война, станала на 8 ноември (21 ноември по нов стил) 1912 г. между бойни кораби на България и Османската империя.

Безплатни турове по повод първата българска морска победа се организират днес във Варна.110-ата годишнина от Първата балканска война и атаката на торпедоносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ ще бъде отбелязана с военен ритуал от 11 часа пред сградата на Военноморския музей, а туровете са от 12, 14 и 16 часа. Посетителите ще имат възможност да видят отблизо униформата на командира на отряда миноносци кап. II ранг Димитър Добрев, личното оръжие, отличия и вещи на участниците в атаката и много други свидетелства на защитата на българското крайбрежие в Балканската война.

"След победата на "Дръзки" над "Хамидие" Турция трябва вече да се съобразява с българския военен флот, доста подценяван до тогава от южните ни съседи. Българските кораби са описвани като "газени тенекета" в сравнение с турските и развоят на събитията малко или много е бил изненадващ. След като крайцера е поразен от българското торпедо, турските военни кораби променят маршрутите си до Кюстенджа, които са свързани основно с доставки за сухопътните сили", това каза в морското предаване на Радио Варна директорът на Военноморския музей Мариана Кръстева. Тя подчерта, че първата българска военноморска победа е довела и до промяна в отношението на българските политици към военния флот. 

Коментари

Новини Варна