IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:40 | 12 ноември 2022
Обновен: 18:36 | 19 май 2024

Военноморска база – Варна празнува 125 години от създаването си

За пръв неин началник е назначен капитан II ранг Пол Пишон, шеф на френската военноморска мисия в България

По материала работи: Слав Велев
Военноморска база – Варна празнува 125 години от създаването си

Снимка: Военноморски музей - Варна

Военноморска база – Варна отбелязва днес 125 години от създаването на структурата, припомнят от Военноморския музей във Варна. С указ № 40 от 12 ноември 1897 г. (стар стил) се обособяват Дунавската флотилия с щаб в Русе и Морската част с щаб във Варна. Така е поставено началото на устройването и утвърждаването на Морската част като главна база на военния флот на България. Указът е последван от обявяване на Привременно положение за управление на Морската част. За неин началник е назначен капитан II ранг Пол Пишон, шеф на френската военноморска мисия в България.

Изграждането на базата на военноморския флот е продължителен процес, който изисква създаването на инфраструктура, формиране на кадри и организационно развитие. Разгърната е ремонтната работилница и впоследствие е изграден хелинг. През април 1898 г. е създадена и Минна част. В началото личният състав е формиран от контингента на Дунавската флотилия. През 1898 г. е доставен учебният крайцер „Надежда”, построен в Бордо, Франция, а после (1907 – 1908 г.) се закупуват и шестте торпедоносеца тип „Дръзки”. Доставени са 240 заградни мини „Соте Арле”, торпедно и артилерийско въоръжение.

В годините на войните за национално обединение в структурата на базата влизат подвижната и неподвижната отбрана. В летописа ѝ са записани най-значимите бойни успехи на море – успешната атака на отряда торпедоносци срещу групата турски кораби през Балканската война пред Варна, потопяването на руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин“ и първият български морски десант през Първата световна война. Със силите на базата са минирани подходите към черноморските ни градове и се осигуряват ефективни минно-артилерийски позиции.

В продължителния период на своето съществуване Военноморска база – Варна преминава през различни организационни форми: морска база, охрана на водния район, дивизия за охрана на водния район, главна военноморска база, пункт за базиране … През 50-те години на ХХ в. приютява за домуване ескадрения миноносец „Г. Димитров“, дивизиона подводници и дивизиона торпедни катери. Днес организацията на Военноморска база – Варна обхваща основните формирования, които покриват многостранните задачи за подготовка на отбраната на бреговете ни. През годините участва в десетки национални и международни учения, включително с подразделения на ВВС и на Сухопътните войски, както и поредица от задгранични походи.

Коментари

Новини Варна