IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:00 | 17 ноември 2022
Обновен: 02:42 | 14 април 2024

Топла и без сняг ще е зимата във Варна

Отговорните институции в общината гарантираха пълна готовност за работа при зимни условия

По материала работи: Слав Велев
Топла и без сняг ще е зимата във Варна

Снимка: Община Варна

Топла и без сняг ще бъде тази зима във Варна. Това сочи прогнозата на синоптиците от НИМХ във Варна". Според метеоролозите, по-влажен период с превалявания предимно от дъжд се очаква в периода до 25-26 ноември. След това прогнозата е за топла и суха зима. Няма да липсват случаи на понижаване на температурите, но валежите ще бъдат оскъдни, предимно от дъжд, обясни Венета Тодорова от метеорологичния институт. 

 

Работна среща за проверка на готовността за зимния сезон се проведе в Община Варна. В него участваха представители на общинските дирекции, фирмите, ангажирани с поддръжка на уличната мрежа при зимни условия, "ВиК - Варна" ООД, РСПАБ - Варна, „Градски транспорт“ ЕАД, Военноморските сили, Енерго-Про, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ - Варна и други. За всички райони на града има сключени договори за снегопочистване. Четири фирми са ангажирани с поддръжката при зимни условия - „Инфраексперт” ЕООД отговаря за район „Одесос“;  „Хидрострой" АД - за „Приморски“; „Инжстройинженеринг” ЕООД  - за „Вл. Варненчик“, с. Казашко, с. Тополи, за район „Младост“ и с. Каменар; „ЗМБГ“ АД - отговаря за „Аспарухово“, с. Звездица, с. Константиново и Аспарухов мост, обясни директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Петър Гърбузов. Предстои проверка на фирмите на място за готовността на техниката и наличността на инертни материали. 

Всички детския ясли и лечебни заведения са в готовност за работа при зимни условия, каза Анастасия Георгиева, директор на дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Общинските детски градини разполагат с алтернативни източници на отопление, общинските училища имат сключени договори до края на календарната година за отопление, а две трети от тях и до края на учебната година, обясниха от ресорната дирекция „Образование и младежки дейности“. Домашният социален патронаж, Обществената трапезария, центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи, домовете за стари хора са подготвени с хранителни продукти, осигурено е и отопление, обясниха от дирекция „Социални дейности“.
 
Готовност за работа при зимни условия декларираха представители на ВиК – Варна, „Градски транспорт“, Енерго-про. ВМС и Пожарна безопасност и защита на населението декларираха, че техниката им е в изправност за извършване на спасителни действия при зимни условия. От Военноморските сили подчертаха, че може да се разчита на вертолет, който е с състояние да евакуира бедстващи граждани, а  при усложнена усложнете обстановка на допълнителна техника - верижни машини и верижен булдозер. 

Коментари

Новини Варна