IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
10:00 | 20 ноември 2022
Обновен: 16:20 | 25 април 2024

Енергийният министър инспектира реконструкцията на подстанция в Девня

Инвестицията е на стойност малко над 4 милиона лева

По материала работи: Слав Велев
Енергийният министър инспектира реконструкцията на подстанция в Девня

Снимка: Министерство на енергетиката

"Сигурното захранване с електричество на битовите и индустриалните потребителите е сред приоритетите ни", заяви при посещението си в Девня министърът на енергетиката Росен Христов, съобщиха от ведомството.

Той инспектира реконструкцията на една от най-старите подстанции в района - Девня 1, намираща се в индустриалната зона на града.

Инвестицията е на стойност малко над 4 милиона лева и включва цялостното обновяване на откритата разпределителна уредба на подстанцията. Същевременно, с необходимите реконструкции и в закритата разпределителна уредба, са изградени и системите за дистанционно управление на обекта от Опорен пункт - Варна.

Ръководителят на ЕСО МЕР-Варна инж. Христо Гергов обясни, че през годината е приключено и строителството на новия двоен 110 kV електропровод Кичево-Батово от Каварна до Варна и необходимите присъединителни съоръжения в трите подстанции на стойност 24 млн. лева.

С тази инвестиция и с приключените през годината рехабилитации на 3 електропровода 110 kV в Добричка област, на обща стойност над 30 млн. лева, ЕСО подобри електропреносната мрежа в региона, за да увеличи капацитета на преносната система в региона и да отговори на предизвикателството за пренасяне на енергията, генерирана от възобновяеми енергийни източници.

Припомняме, че в края на октомври от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) съобщиха, че съоръженията, стопанисвани от ЕСО, са подготвени от екипите на дружеството да осигурят безаварийната и сигурна работа на електропреносна система през есенно-зимния сезон 2022/2023 година.

При подготовката на електропреносните съоръжения за есенно-зимния сезон 2022/2023 г. е извършена и реконструкция на 148 км въздушни линии 110 kV, прочистени са над 10 000 декара просеки на въздушните линии. Направен е обход на електропроводи на разстояние от близо 30 000 км. Извършена е пълна профилактика на 71 подстанции. Направена е реконструкция на откритите разпределителни уредби 110 kV на подстанции "Пловдив", "Ихтиман", "Девня 1", "Каварна".

Коментари

Новини Варна