IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
12:20 | 25 ноември 2022
Обновен: 14:16 | 29 март 2024

Събота е ден на недоволството във Варна

"Майки срещу войната" шестват по центъра, граждани правят "жива верига" на "Севастопол"

По материала работи: Слав Велев
Събота е ден на недоволството във Варна

Графика: Николай Танев

Съботата на 26 ноември се очертава протестен ден за Варна. Поредно гражданско недоволство ще бъде изразено в почивния ден. След като "Майки срещу войната" обявиха, че излизат на шествие в морската столица, това направиха и други граждани, обединени от недоволството срещу обезличаването на Варна: систематично, тайно, непрекъснато чрез действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, Общински съвет, пишат организаторите.

"Сенчестото градско планиране се случва без реален дебат с гражданите, без съдействието на специалисти и само във основа на един неуместен общ устройствен план! Протестът не е просто за Гъбата, а срещу унищожаването на всички емблематични сгради за Варна!", жалва се Николай Танчев, екоактивист от "Демократична България", а поводът е ново предстоящо строителство в града.

"Високото строителство в малките улички екологично, архитектурно, инфраструктурно, транспортно, пространствено е неподходящо за многоетажни жилищни сгради. Не само, защото някои от тях щръкват на 30 м над околните къщи, а защото в района има подземни води с огромен дебит", обяснява Танчев.

"Предстои постоянно течащата (виж местата с водосбор в синьо) по улица Стефан Стамболов подземна река да се отклони от пътя и при основите на планираната сграда на мястото на "Гъбата". Дали тази вода ще компрометира необратимо конструкцията на тази сграда или на околните къщи, дали ще се появят пукнатини и пропадания в околните сградите, дали те могат да станат опасни и необитаеми: това са въпроси, които бяха заметени под килима. Теренът не бе адекватно обследван. Изискваме общината да се съобразява с конституционно гарантираните ни права на добра, здрава, безопасна градска среда, да действа прозрачно в името на обществените интереси", обяснява той и се заканва: "Ние ще изискваме преразглеждане на Общия Устройствен План и въставаме срещу обезличаването на Варна!".

Протестът е организиран под формата на "жива верига" в събота от 11:30 на пл. "Севастопол".

Коментари

Новини Варна