IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:30 | 25 ноември 2022
Обновен: 11:49 | 19 април 2024

Борят престъпността във Варненско с повече полицаи на пътя и в селата

Акцент ще бъдат още училищата и районите около тях

По материала работи: Слав Велев
Борят престъпността във Варненско с повече полицаи на пътя и в селата

Снимка: МВР/АРХИВ

Присъствието на полицейски служители във варненските села ще бъде увеличено, а контролът на пътя ще бъде засилен. Мерките бяха набелязани съвместно от кметове и представители на държавното обвинение и правохранителнителните органи на работно съвещание, чийто домакин беше окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, предаде "Дарик". 

На срещите беше обърнато специално внимание на превенцията на разпространението и употребата на наркотици и алкохол, както и на дрогираните и пияни шофьор. Постигната беше уговорка за съвместни действия в училищата в региона. 

Днес съдия Янка Ганчева, магистрат с богат опит както в административното, така и в наказателното право, проведе среща - дискусия с ученици от XIа клас от Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ на тема, която пряко засяга ежедневието на младите хора – употребата и разпространението на наркотични вещества и алкохол. Съдия Ганчева сподели с единадесетокласниците свой опит от дела, свързани с продажбата на наркотици и употребата на алкохол и с пътя на разкриването на тази престъпна дейност. Каква е наказателната отговорност за разпространение, притежание и употреба на наркотици, какви видове наркотици има, какви са рисковете за подрастващите от тяхната употреба,  бяха основните акценти в образователната лекция на магистрата.

Срещата – дискусия премина с голяма активност и интерес от страна на учениците. Какви са последствията за лицето, което откаже да се подложи на тест за наркотици и алкохол пред органите на реда; какво е наказанието за шофьор, който не се подчинява на полицейска стоп палката и предизвиква гонка с органите на реда и още много други въпроси, които вълнуваха младите хора, получиха ясен и компетентен отговор в днешния час по право.

Проведената днес среща – дискусия е част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, по която Административен съд – Варна работи с ВТГ „Георги С. Раковски“ шеста поредна учебна година и която има за цел формирането на правна грамотност и култура у подрастващите, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие. Съдия Янка Ганчева  участва доброволно и безвъзмездно като лектор в програмата от нейното начало през 2016 г., като през настоящата учебна година предстои посещение на единадесетокласници от Варненска търговска гимназия на съдебни заседания, на които магистратът е съдия-докладчик.

Коментари

Новини Варна