IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:45 | 29 ноември 2022
Обновен: 17:04 | 22 февруари 2024

Арест за членове на ОПГ, отглеждали марихуана в оранжерии

Върнаха в ареста един от освободените от групата

По материала работи: Слав Велев
Арест за членове на ОПГ, отглеждали марихуана в оранжерии

Варненският апелативен съд потвърди ареста на трима членове на организирана престъпна група, създадена с користна цел и за отглеждане на растения от рода на конопа. Горната инстанция уважи протеста на прокуратурата срещу определения от Варненския окръжен съд домашен арест  на четвърти участник в сдружението и задържа и него под стража.

Първоначално по досъдебното производство са били задържани 7 души, участвали в противозаконното отглеждане на растения в 12 оранжерии в наети под наем жилища. Иззети са били близо 3 кг марихуана, над хиляда растения от вида на конопа, хашиш и големи парични суми в левове и евро. Квартирите били оборудвани със специфични инсталации и системи. Срещу всеки от четиримата, които днес се изправиха пред съда: Христо Н., Николай С., Георги В. и Станислав А., са повдигнати по 4 обвинения - за участие в организирана престъпна група, отглеждане на растения от вида на конопа, държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

 

Представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че всяко от престъпленията, за които са привлечени, е тежко по смисъла на закона. За всички обвиняеми може с основание да се предполага, че са съпричастни към деянията. Опасността да се укрият или извършат престъпление при по-лека мярка се извежда от тежестта и характера на извършеното. Става дума за организирана престъпна група, действала в продължителен период и за големи количества наркотици. Затова и деянията са с висока обществена опасност.

Христо А.,  Николай С. и Станислав  А. не оспорват участието си,  направили са самопризнания и съдействат на разследващите. Адвокатът на Георги В. изложи тезата, че става дума за действия на съученици или приятели от квартала, а не за стройна организация. Подзащитният му нямал участие в групата според свидетели. Процесуалният представител на Станислав А. настоя за потвърждаване на домашния му арест.

Апелативният съд съобрази, че повдигнатите обвинения са за деяния с изключително висока степен на обществена опасност, които са извършвани в продължителен период. За всеки от обвиняемите съдебният състав прие, че има достатъчно данни, обосноваващи предположението за съпричастност. Отбелязан бе и периодът на обвързаността на всеки с действията на групата.

По отношение на Христо А. установеният широк кръг от контакти засилва опасността той да извърши престъпление или да опита да осуети наказателното производство. За Николай С. по делото липсват данни, които да гарантират, че не би се укрил или извършил престъпление при по-лека мярка за неотклонение, още повече че личността му е със завишена обществена опасност. За Георги В. въззивният състав уточни, че има обилни данни, включително събрани със специални разузнавателни средства, за връзките му с други обвиняеми по досъдебното производство, които разкриват трайната му обвързаност с действията на организираната група. Този обвиняем е държал ключове за имоти, в които са отглеждани част от растенията, а от дома му са иззети два вида високорискови наркотици. Съдът опонира на твърденията на защитата за отглеждащи растения съученици с довода, че са прилагани знания, компетентност, старания, техническо оборудване и ежедневни грижи. Тази дейност е изключително укорима.

Въззивната инстанция прие за основателен протеста на прокуратурата срещу домашния арест на Станислав А. За този мъж има изобилие от материали, които го свързват с останалите обвиняеми и с предмета на разследването. Установена е продължителната му принадлежност към престъпната структура, твърдяна от прокуратурата. В дома му е открита значителна парична сума, която той не би могъл да притежава законно, тъй като е бил трудово ангажиран преди повече от 2 години. Трайните престъпни навици на този обвиняем очертават интензивен характер на риска от извършване на престъпление, който може да бъде овладян единствено със задържане под стража.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди съдебните актове на Варненския окръжен съд по отношение на обвинените Христо Н., Николай С., Георги В. и това, с което измени от домашен арест в задържане под стража мярката на Станислав А., не подлежат на обжалване. 

След като първоинстанционен съд определи мярка за неотклонение „домашен арест“ за един от участниците в организирана престъпна група, занимавала се с отглеждане на растения от рода на конопа, както и разпространение на високорискови наркотични вещества, наблюдаващият делото прокурор внесе протест с искане за налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража. Той беше уважен и въззивната инстанция определи обвиняемият да остане в ареста.

Апелативният съд потвърди наложените мерки за неотклонение „задържане под стража“ за трима от останалите четирима задържани членове на групата, които обжалваха решението на Окръжния съд. Така петима от установените към момента осем души, участвали в престъпната дейност на групата, отглеждала и разпространявала наркотични вещества, остават задържани. Останалите трима са освободени срещу парични гаранции във високи размери. Всички мъже, привлечени към наказателна отговорност, имат забрана да напускат пределите на България.

Дейността на групата беше преустановена на 16 ноември 2022 година след реализация под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Варна, осъществена от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ от отдел „Североизточен“ и секторите БОП в Русе, Плевен и Бургас. Извършени бяха претърсвания на различни адреси - във Варна, в село Аврен, в село Константиново. Установени бяха общо 12 оранжерии, оборудвани за отглеждане на растения от рода на конопа.

При процесуалните действия са иззети 1014 растения в различен стадий на растеж, палатки, вентилатори, отоплителни инсталации и други приспособления, предназначени за извършването на престъпната дейност. Иззети са също 2963,73 грама суха тревиста маса и 14,3 грама хашиш, четири леки автомобила, множество мобилни телефони и сим-карти, както и значителна сума пари в лева и евро – 60 390 лева и 3790 евро.

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Варна.

Коментари

Д.ИВАНОВА ( преди 1 година )
Арестувайте когото трябва,това са просто работници
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна