IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
17:00 | 2 декември 2022
Обновен: 20:22 | 28 март 2024

Варна е домакин на кръгла маса „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота”

Урбанизацията и изменението на климата изискват нови решения за поддържане и подобряване на качеството на живот

По материала работи: Слав Велев
Варна е домакин на кръгла маса „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота”

Снимка: Черно море/АРХИВ

Кръгла маса „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота” ще се проведе във Варна. На 05.12.2022 г. (понеделник) от 15:00 ч. в зала „Варна”, ет. 2 в сградата на Община Варна ще се проведе кръгла маса „Зеленината в градовете – здраве щастие и красота”, организирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ) и Община Варна.

"Провеждането на този еднодневен семинар има за цел да насърчи диалога между професионалистите, институциите и обществото по въпросите, свързани с множеството ползи от това да има по-обширни зелени градски пространства. Нашата цел е да направим градовете по-здравословни и привлекателни места за живеене, което ще се отрази позитивно както на социалния, така и на икономическия им климат.", уточняват организаторите.

Урбанизацията и изменението на климата изискват нови решения за поддържане и подобряване на качеството на живот в нашите градове. Използвайки специални зелени площи и базирани на природата решения значително се подобрява градската среда.

За АПДРБ: 

България членува в ENA и е българският представител в „Зелени градове за устойчива Европа” чрез АПДРБ. Учредена е през 2011 г. от производители на декоративни растения в България, за да защитава интересите на бизнеса в бранша. През 2014 г. асоциацията създава Стандарт за технически и качествени изисквания в производството и търговията на декоративни растения. Той е утвърден от Европейската асоциация за разсадникови стоки – ENA, както и от министъра на Министерство на земеделието (МЗХ) и е публикуван на официалната страница на министерството. Стандартът подпомага общините в избора им на посадъчен материал чрез унифицирани критерии за качество.

За „Зелени градове за устойчива Европа”:

Платформата „Зелени градове за устойчива Европа” е създадена от Европейската асоциация на разсадниците – ENA (European Nurserystock Association). Нейната цел е да насърчава озеленяването на публичните пространства, като предоставя иновативни идеи и информация, базирана на научни изследвания и техническа експертиза. Дейностите и са насочени към темите: здраве, климат, икономика, биоразнообразие и социално сближаване.

Програма:

Панел 1

Представяне на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ)

Представяне на програмата „Зелените градове”

Зеленината в градовете

Панел 2

Подписване на Меморандум за разбирателство и сътрудничество

Kръгла маса – презентиране на дейността на АПДРБ и „Стандарт в производството и търговията на декоративни растения в България” и презентиране на дейността общината – допирни точки и възможности за коопериране

Коментари

Новини Варна