IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:30 | 6 декември 2022
Обновен: 11:14 | 19 април 2024

Община Варна подписа меморандум за създаване на по-зелени места за живеене

Въвеждането на сертификат за качество на фирмите, свързани със строителството и озеленяването, иска Христо Иванов

По материала работи: Слав Велев
Община Варна подписа меморандум за създаване на по-зелени места за живеене

Снимка: Община Варна

Община Варна подписа меморандум за партньорство с Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ). Той ангажира страните да работят за създаване на по-зелени и по-здравословни места за живеене чрез спазване на стандарти за качество при използването на декоративни растения, провеждане на кампании по залесяване и други.

По предложение на Христо Иванов, зам.-кмет на общината, по време на срещата бяха дискутирани теми относно въвеждането на изисквания за сертификат за качество на фирмите, които се явяват на конкурси по Закона за обществените поръчки за дейности, свързани със строителството и озеленяването.

Предложено бе още да се организират срещи между експерти от общината и градски ландшафтни архитекти, които да разясняват начините на работа за развитие и поддържане на зелената система в градски условия. Специално внимание бе отделено на възможностите за използване на дългогодишни диви цветя в декоративните украси на отделни градски зони, съобразени с местните климатични условия. 

Арх. Татяна Бояджиева, председател на управителния съвет на АПДРБ представи проект „Зелени градове за устойчива Европа“, финансиран от Европейската комисия и сподели различни примери за оптимизиране и подобряване на градски зелени среди. На срещата присъстваха и ученици от Гимназията по горско стопанство и дървообработване в града.

Коментари

Новини Варна