IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:30 | 7 декември 2022
Обновен: 17:11 | 15 март 2024

Предвиждат масова кастрация на бездомните кучета във Варна

Най-много безстопанствени песове има в курортите и ромските махали

По материала работи: Слав Велев
Предвиждат масова кастрация на бездомните кучета във Варна

Снимката е илюстративна/АРХИВ 

Общинска програмата до 2025 г., предвижда масова кастрация на бездомните кучета във Варна. Това става ясно от проектодокументите за публично обсъждане, публикувани на сайта на местната администрация. След манипулацията те отново ще бъдат връщани по местата, от които са прибрани. Граждани или организации могат да декларират, че ще поемат грижите за животните. В такъв случай те се задължават на всеки три месеца да ги реваксинират срещу бяс, ежегодно да им заверяват паспортите и да предотвратяват агресивно поведение. 

Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета е публикувана на сайта на Общинския съвет, а на нейното обществено обсъждане е насрочено за 12 декември от 10:00 ч. в зала „Пленарна”.

В курортните комплекси край Варна и в ромските махали в морския град има най-много бездомни кучета. Това става ясно от общинската програма за овладяване на популацията им, в която като проблемни райони са посочени гетата, комплексите „Златни пясъци”, „Св. св. Константин и Елена” и „Чайка”, местностите Акчелар, Телевизионна кула, Сотира, Ваялар, Добрева чешма, Перчемлията, Траката, Ален мак, Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата и вилните зони. 

Като основни причини за проблема се посочват недостатъчният контрол върху стопаните на домашни кучета, които ги изоставят, и нерегламентираното развъждане и продаване, пише "Дарик". 

Всички сигнали за агресивни кучета ще се проверяват от общински служители и ветеринарни лекари. За животните, които са доказано злонравни или неизлечимо болни, се предвижда евтаназия. 

Собствениците на домашни кучета ще бъдат стимулирани да ги кастрират, а с информационни кампании ще се насърчава осиновяването на животни от приюта в село Каменар.

Коментари

Новини Варна