IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:30 | 14 декември 2022
Обновен: 06:35 | 18 април 2024

Засилват контрола над домашните кучета във Варна

Варненци пропищяха от наркомани

По материала работи: Слав Велев
Засилват контрола над домашните кучета във Варна

Заседание на комисията по обществен ред и сигурност/Снимка: Общински съвет

Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за периода 2023-2027 г. прие комисията по обществен ред и сигурност към местния парламент. Целите на програмата са намаляване на бездомните кучета чрез прилагане на комплекс от мерки, като усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно решение на въпроса, бе посочено на днешното заседание на комисията.

Документът е съобразен с препоръките на Световната здравна организация, според която масовата кастрация, ваксинацията срещу бяс, обезпаразитяването и връщането по местата на залавяне на обработените животни са единственият ефективен начин за намаляване на възпроизводството на безстопанствените кучета. Затова общинската програма предвижда масова кастрация на бездомните животни.

С прилагането й се очаква да не само да се намали броят на безстопанствените кучета и да се установи траен контрол върху тяхната популация, но и да се повиши безопасността на градската среда и да се редуцират рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от четириногите. Друг очакван резултат е увеличаване на отговорността и активността на стопаните при отглеждане на домашни кучета.

В програмата е записано, че е необходимо да се засили контролът над домашните любимци като основен източник на безстопанствени животни. Като проблемни райони са посочени ромските махали и вилните зони, комплексите „Златни пясъци”, „Св. св. Константин и Елена” и „Чайка”, Морската градина, както и местностите край Варна.

Документът беше подкрепен единодушно от членовете на комисията. Той ще бъде подложен на гласуване и на сесия на Общинския съвет следващата седмица.

Друг въпрос, който беше разгледан днес, бе предложението за изместване на „метадоновата програма“ от сградата на Белодробна болница на ул. „Мануш войвода“ № 11 А. Мястото е сборище на наркозависими, включително на лекуващи се по програмата пациенти, което създава притеснения сред живущите в района. Близостта до ромската махала „Максуда“ допълнително утежнява ситуацията, беше изтъкнато на заседанието.

Членовете на комисията дадоха положително становище и препратиха въпроса към ПК „Собственост и стопанство“ , която да реши кой общински обект би могъл да приюти „метадоновата програма“.

Коментари

Новини Варна