IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:30 | 23 декември 2022
Обновен: 20:41 | 23 април 2024

„Доживотен затвор“ за наркоман, убил и ограбил авер във "Владиславово"

34-годишният Дончо М. пребил с чук 51-годишния си приятел в дома му, след това с дни изнасял имуществото му

По материала работи: Слав Велев
„Доживотен затвор“ за наркоман, убил и ограбил авер във "Владиславово"

Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишния Дончо М. за извършен грабеж, придружен с убийство. Съдът му наложи наказание „доживотен затвор“ при първоначален специален режим на изтърпяване.

Тежкото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив на 12-и срещу 13-и февруари миналата годината.

Дончо М. и 51-годишната му жертвата се познавали, покрай съвместната им работата по строителни обекти. Подсъдимият употребявал наркотични вещества и често сменял работата си. Към 12 февруари 2021 г. и двамата мъже били безработни. 51-годишният мъж поканил Дончо на гости в дома си в ж.к. Вл. Варненчик. В хода на съдебното следствие беше установено по безспорен начин, че подсъдимият е посетил жилището на жертвата. Когато пристигнал на адреса 34-годишният мъж позвънил на друг звънец и неволно бил видян от един от живущите във входа. Записите на охранителните камери във входа, както и свидетелските показания доказаха това. Около 23 ч. жертвата разговарял със свой познат по телефона, като споделил, че със свой познат се черпели. Записите на камерите засичат, че около 2 ч. подсъдимият Дончо М. отишъл до съседен магазин и се върнал в жилището на убития с покупки. Според съдебно-медицинската експертиза мъжът е бил убит чрез удари с чук в главата. Заключението сочи, че фатален се оказва още първият от общо 17-те удара. Липсват доказателства за защитни наранявания от страна на жертвата, която е била лишена от възможността да се съпротивлява.

След убийството, на 13 февруари около 11:18ч. Дончо М. изнесъл телевизор от жилището, поръчал такси и го занесъл в заложна къща. По-късно вечерта се върнал отново в апартамента на жертвата и прекарал цялата нощ там, заедно с трупа. Направил опит да прикрие извършеното.

На сутринта изнесъл още вещи - телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. Всички отнети вещи са на обща стойност 868 лева. На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя близък. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в жилището му. ДНК експертиза откри следи от кръвта на жертвата по маратонката на извършителя. 

Пред съда Дончо М. призна вината си и заяви, че съжалява за извършеното. Обясни, че е бил под въздействие на наркотик. Назначената от съда, обаче съдебно-медицинска експертиза доказа, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него престъпление. Мъжът е роден в Добрич, осъждан за различни престъпления – от посегателство срещу собствеността през извършено блудство с друг затворник, докато е излежавал присъда.

Освен, че го призна за виновен, Варненският окръжен съд уважи в цялост предявените граждански искове от майката и сестрата на убития. Дончо М. е осъден да им плати по 150 000 лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва, считано от датата на деянието – 13.02.2021 г., до окончателното изплащане на сумата.

Присъдата подлежи на обжалване.

Коментари

Дед Колю ( преди 1 година )
Ще плати - един гол ще плати.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Кирил Ялъмов ( преди 1 година )
Той,е умъртвил по особено жесток начин,жертвата.После,с дни е бил с трупа в едно помещение,опитвайки се да прикрие следите си.Не работи,цял живот е бил по затворите,как мислите,че ще изплати кръвнина на роднините на убития,заедно с лихвите?............
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна