IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:00 | 11 януари 2023
Обновен: 16:16 | 28 март 2024

Бавят ТЕЛК-решенията във Варна с месец

Хората с увреждания негодуват, лекарите изнемогват

По материала работи: Слав Велев
Бавят ТЕЛК-решенията във Варна с месец

Във Варна не се лишават от пенсии хора, които чакат за преосвидетелстване от ТЕЛК. Това каза за Радио Варна д-р Петко Ников, председател на ТЕЛК в болница „Света Марина“. Той уточни, че лекарите са претоварени. Затова има и забавяне  в работата им като някои решения се бавят около месец. 

Във вторник хора с увреждания протестираха пред Министерския съвет, с настояване в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да влезе Наредбата за медицинската експертиза, а целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решения на комисиите ТЕЛК. 

Хората с увреждания у нас настояват незабавно да бъдат приети промените в Наредбата за медицинската експертиза, с които се въвежда нова формула за определяне на проценти ТЕЛК. Причината е, че по действащите сега правила хората с множество заболявания се оценяват, като се взема предвид само основното заболяване, което означава, че им се дават по-ниски проценти неработоспособност. За някои хора това означава да отпаднат от системата.  Другото, за което настояват, са законодателни промени, с които когато изчете срокът на едно ТЕЛК решение, но човек не е минал на преосвидетелстване, той да не губи социалните си права.

Хората с увреждания настояват и за скъсяване на сроковете за явяване на комисиите на ТЕЛК. Те посочват, че е неразумно да се чака 3 месеца само за дата за явяване. Според д-р Петко Ников няма как да се съкращават срокове, защото така или иначе лекарите са малко и трудно смогват. 

Чуйте повече в репортажа на Александър Йорданов ТУК

Коментари

Новини Варна