IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:30 | 12 януари 2023
Обновен: 15:03 | 2 май 2024

Провеждат безплатни ревматологични прегледи в "Терапията"

Ранната диагностика предотвратява инвалидизация

По материала работи: Слав Велев
Провеждат безплатни ревматологични прегледи в "Терапията"

Безплатни ревматологични прегледи ще се проведат на 13 януари (петък) в Клиника по ревматология на ет. 7, каб. 707 в основната сграда на УМБАЛ „Света Марина“ - Варна.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване всеки делничен ден от 08.00 ч. до 15.00 ч. на тел. 052 978 823.

Консултациите ще се извършат от доц. д-р Шивачева, д.м. и високоспециализирания екип на Клиниката по ревматология, която тя ръководи.

Инициативата на УМБАЛ „Света Марина“ - Варна има за цел да привлече вниманието на широката общественост към профилактиката, ранното откриване и навременното лечение на ревматологичните заболявания.

УМБАЛ „Света Марина“ – Варна разполага както с високоспециализирани, модерни лаборатории по медицинска генетика и клинична имунология, така и с високоразделителни образни методики (КАТ, ЯМР, ПЕТ СТ), които допринасят за своевременна, ранна диагностика и контрол на автоинфламаторни, автоимунни и имуномедиирани ревматични заболявания. В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна се осъществят високоспецифични изследвания на костна плътност (DXA), ставна ехоскопия, капиляроскопия и др.

Ревматологията е специалност с терапевтична насоченост и интердисциплинарен обхват, насочена към диагностика и лечение на широк спектър от заболявания свързани с възпалителни, дегенеративни и автоимунни състояния. Клиничната картина надхвърля ангажиране на стави, връзки, сухожилия, мускули, кости. Кожни обриви, възпаления на очите, стомашно-чревни оплаквания, главоболие, чести белодробни възпаления могат да бъдат част от по-сериозно заболяване. Поради разнородната симптоматика пациентите често имат объркване по отношение на тези заболявания и изпитват затруднение в търсенето на подходящ специалист и намирането на адекватна медицинска помощ.

Най-голям дял от всички ревматологично болни, които се лекуват в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна са болните от възпалителни ставни заболявания - ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит. Лечебното заведения оказва както болнична помощ, така и амбулаторно наблюдение/диспансеризация. Към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна ежедневно работи и специализирана комисия по ревматология за отпускане на биологични и таргет синтетични медикаменти на нуждаещи се болни.

Характерно за ревматологичните заболявания е съчетанието както на разнородни клинични прояви, най-често протичащи бавно, постепенно, но необратимо и често водещи до инвалидизация, така на придружаващи състояния и заболявания, които водят до по- кратък живот на тези болни. Това изисква прилагане на комплексен индивидуален поход за своевременна диагностика, лечение и наблюдение, мултидисциплинарен екип от специалисти, какъвто е на разположение във високотехнологичната болница „Света Марина“.

Съвременната, ранна диагностика на ревматологичните възпалителни и автоимунни съдово-съединителни заболявания изисква приложение на съвременни знания и умения, високоспециализирани имунологични, генетични и образни методики. Университетска болница „Света Марина“ предоставя всички необходими изследвания за цялостна диагностика на тези заболявания.

Клиника по ревматология, като част от Университетска болница „Света Марина“ има изключителната привилегия да си сътрудничи с Лаборатория по медицинска генетика и Лаборатория по клинична имунология. При необходимост за болните са на разположение високоспецифични методики за цитогенетична и молекулярно-цитогенетична (FISH) диагностика на хромозомни болести, имунофлуоресценция, имуноензимни методи - ELISA, имуноблот (профил на антитела), криоглобулини, HLA-B27 типизиране.

В УМБАЛ „Света Марина“ специализираната ревматологична помощ е подпомогната от необходимите й централна клинична лаборатория, високочувствителни съвременни образни методики - ехоскопия на стави и околоставни структури чрез модерен ултразвуков доплеров апарат, разположен на територията на клиниката, с възможност за придвижване до леглото на болния, артроцентези, артроскопии чрез модерен артроскоп, разположен на територията на болницата, два ЯМР апарата, КАТ, ПЕТ скенер, конвенционална рентгенография, капиляроскопия, остеодензитометрия, възможности за биопсия и патоморфологично и имунохистохимично изследване на тъкани.

Коментари

Новини Варна