IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:18 | 19 януари 2023
Обновен: 01:01 | 26 април 2024

Близо 88% от варненци ползват интернет в дома си

По-образованите по-често сърфират в мрежата, показва проучването

По материала работи: Слав Велев
Близо 88% от варненци ползват интернет в дома си

Близо 88% от домакинствата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си. Това сочат резултатите от проведеното през 2022 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата, съобщиха от Териториално статистическо бюро – Североизток.

Областта е на десето място в страната по този показател. Първа е столицата София с почти 95 на сто, при 87 % средна стойност за страната.

През 2022 г. 83 % от хората на възраст между 16 и 74 навършени години в област Варна използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, като мъжете са по-активни в сравнение с жените - съответно 84 и 82 %.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Варна по образование - докато 97.7% от лицата с висше образование сърфират редовно в глобалната мрежа, то 62.0% от лицата с основно или по-ниско образование използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

Редовно използващите интернет лица със средно образование са 82.7%.

През последните 12 месеца 30.7% от лицата в област Варна използват глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции.

Областта изпреварва с 4.3 процентни пункта средната стойност за страната, която е 26.4% и заема четвърто място сред 28-те области. Най-значителен е делът на лицата, използвали онлайн услугите на административните органи и публичните институции в област Видин - 62.6%, а най-нисък в област Силистра - 3.9%.

Коментари

Новини Варна