IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:00 | 24 януари 2023
Обновен: 15:33 | 24 април 2024

9 г. по-късно: Разпитват свидетели по делото срещу Весо Полицая

Производството срещу самия Жеков е приключило със споразумение между него и Специализираната прокуратура

По материала работи: Слав Велев
9 г. по-късно: Разпитват свидетели по делото срещу Весо Полицая

Веселин Жеков-Полицая/Снимка: Юлия Кунева, Intrigi.bg, АРХИВ

На 25 януари от 09:30 ч. е насрочено заседание – изслушване на свидетели по дело срещу организирана престъпна група, действала от май 2014 г. до септември 2014 година за налагане на контрол върху лица, предоставящи сексуални услуги срещу заплащане на територията на Варна.

Делото се разглежда по общия ред - с проверка на всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и беше разпределено в Окръжен съд – Варна след закриването на Специализирания наказателен съд.

Спрямо ръководителя на престъпната група – Веселин Жеков, известен като Весо Полицая, наказателното производство е приключило със сключено споразумение между него и Специализираната прокуратура.

Поради тази причина делото продължава срещу останалите членове на организираната престъпна група. – Свилен Ц., Антон Б., Здравко В., Иван Б. и Иван И.

В периода от началото на май 2014 г. до септември същата година, всички проституиращи жени по улиците на Варна трябвало да плащат седмични такси на престъпната група. Онези от тях, които отказвали били заплашвани с физическа разправа. Заканата се изпълнявала, когато групата не получавала плащане.

Петимата подсъдими са с мерки за неотклонение „подписка“ и съответно няма да бъдат водени принудително за делото от Съдебна охрана.

Бившият командос от Варна Веселин Жеков-Весо Полицая остана без имущество за близо 1,3 млн. лв. Става въпрос за апартамент и дворно място в центъра на Варна, както и за пари от продажба на имоти и автомобили.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество спечели дело срещу него. Жеков обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС). Висшите магистрати обаче не допуснаха жалбата му и така решението влиза в сила през 2016 г.

Процедурата срещу Жеков започна по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, който вече е отменен. Причината е дело срещу Жеков. През 2009 г. той сключи споразумение с прокуратурата, като се призна за виновен за участие във въоръжена организирана престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване към проституция и трафик на жени, действала между 1996 и 2008 г.

Жеков бе свидетел срещу бившия общински съветник в морската столица и президент на ФК “Спартак” (Варна) Иван Славков, който бе осъден на 10 г. затвор от съда в Бургас като ръководител на група за проституция и дрога. 

За разлика от Славков Весо Полицая се споразумя с прокуратурата за присъда от 2 години и 4 месеца. През юли 2014 г. Жеков бе арестуван с още 4-ма по дело за организирана престъпна група за рекет на проститутки във Варна. След ареста на бандата на Черния Роди това бе втори удар на спецпрокуратурата във Варна.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Да са живи и здрави. Много поздрави от бандата на черния Роди
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
info ( преди 1 година )
То това дело е срам за полицията. Ако някой седне и чете и ще се чуди на къде отива правото. В ситуацията единствения преебан е Веско Жеков. Накрая той виновен другите невинни и после се хвалете с делото. То е срам за правото.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Новини Варна