IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:00 | 27 януари 2023
Обновен: 00:29 | 19 април 2024

Варна е първенец по инсулти у нас, а България е на първо място в Европа

Обучават варненчета в превенция на мозъчния удар

По материала работи: Слав Велев
Варна е първенец по инсулти у нас, а България е на първо място в Европа

Най-много случаи на инсулти през 2022 г. са регистрирани в региона на Варна. Това сочи статистиката на НЗОК за изминалата година. Според Световната организация по инсулт, един от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството.

Над 120 първокласници от СУ „Гео Милев“ Варна ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112". Във Варна програмата са провежда за първи път. По нея се обучават деца на възраст между 6 и 9 години, като се използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в семейството как да разпознават и реагират при инсулт. Реално едно дете предава своите нови знания и умения на шест възрастни (двама родители и четирима баби и дядовци). Като основа на програмата е заложено златното правило, че ако потърпевшите или хората около тях действат уверено и потърсят спешна медицинска помощ в първите три часа на удара, има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без никакви последици.

Реализирането на здравнообразователната програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ ще обхване всички паралелки от 1 клас на СУ „Гео Милев“, ще стартира в началото на месец февруари и ще бъде с продължителност 5 календарни седмици. То се осъществява с незаменимата подкрепа на CluneTech и фондация „Сърце до сърце за България“.

Обучението е съобразен изцяло с възрастта на децата, целият обучителен процес е разработен от специалисти по невроконгнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни педагози и детски психолози. По време на програмата, по забавен и интуитивен начин, участващите деца ще придобият жизненоважни знания и умения как да разпознават симптоми на инсулт и какво да направят, за да спасят своите близки. Те ще получават мисията да повишат здравната култура на семействата си и така да спасят любимите си хора от тежките последици от инсулта. Здравнообразователната програма за борба с инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира в България през април 2021 г. е подкрепена от Световната организация по инсулт, Angels Initiative, Българското дружество по неврология, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Тя е част от инициативата „Училища за здраве в Европа“ на Световната здравна организация и ЮНЕСКО. За учебната 2021-2022 г. участваха 121 български училища и детски градини; 470 учители станаха посланици на програмата и бяха обучени 3900 деца. Това означава, че животоспасяващите знания за борба с инсулта са достигнали до над 23 000 души в България.

Коментари

анонимен ( преди 2 месеца )
Защо не си зададете въпроса защо Варна е на челно място? Ще изплуват доста нелицеприятни истини : бази,апаратура,обучени кадри !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна