IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:45 | 31 януари 2023
Обновен: 17:18 | 25 април 2024

Ванко оцеля в ПТП до Варна, но загуби майка си и баба си. Да му помогнем!

След инцидента „кръстовището на смъртта” край Долище бе трансформирано в кръгово

По материала работи: Слав Велев
Ванко оцеля в ПТП до Варна, но загуби майка си и баба си. Да му помогнем!

17-годишният Иван Тодоров заедно с баща си 

17-годишният Иван Тодоров от Варна има нужда от помощ за лечение след тежка катастрофа. Неговите близки стартират кампания в социалните мрежи, където разказват тъжната му история.

На 17 юни 2019 година, 14-годишният тогава Иван се пътува с майка си и баба си по пътя за с. Долище към Варна, когато претърпява тежка катастрофа. Малкият автомобил, с който се движат е помлян от товарен камион край разклона за селото, колата е неузнаваема. На място загиват 42-годишната му майка си и неговата 62-годишна баба. Иван остава в будна кома. От деня на инцидента, Ванко е настанен в отделението по неврохирургия в Окръжна болница във Варна, където лекарските екипи полагат интензивни грижи за стабилизиране на състоянието му.

Няколко месеца по-късно, на 9 декември, Ванко е настанен за продължително лечение и възстановяване в специализирана клиника в Германия.

Тогава той тежи по-малко от 30 кг и не е в състояние да започне първоначално планираните процедури. Поставена му е специална тръба, която се поставя през коремната стена в стомаха и осигурява приема на храна и течности. Благодарение на нея Ванко достига подходящо тегло и започват процедурите, за които е настанен в клиниката - неврорехабилитация, физиотерапия, логопедия, ерготерапия, ЕЕГ прегледи в будно и заспало състояние, пише "24 часа".

В периода 10 март - 7 юли момчето претърпява операции на бъбреците, сухожилията и мускулите на ръцете и краката, операция на таза и на гърлото.

След 9 месечен престой, непрестанни грижи, терапии, рехабилитация, няколко операции и манипулации, на 8 септември Ванко се връща в България.

През цялото време с него работят у дома рехабилитатори, семейството полага денонощно грижи и усилия, но само това се оказва недостатъчно. Налага се вливане на стволови клетки, на 7 и 31 юли 2021 г са направени първите две от общо шест процедури в клиника в Истанбул.

На 17 юни 2019 г Иван оцелява при зверска катастрофа, но изпада в будна кома. Възстановяването му отнема много време и средства, които неговият баща не може да осигури сам.

За останалите четири процедури и придружаващата ги рехабилитация са нужни общо 39 000 евро.

Във фейсбук страницата "Заедно за Ванко" негови близки организират благотворителен базар и молят всеки, който има желание, да се включи с вещ, дреха, книга, играчка.

Има и дарителска сметка:

IBAN: BG81STSA93000026491369

BIC: STSABGSF

Титуляр: Иван Добромиров Тодоров

Няколко месеца след инцидента, печално известното кръстовище в района на разклона за с. Долище беше трансформирано в кръгово, което намали опасността от инциденти.

Участъкът беше наречен „кръстовището на смъртта” заради множеството катастрофи с десетки загинали и ранени, станали през годините. При зловещ сблъсък през пролетта на 2015 г. момче и две момичета намериха смъртта си, а други шестима души бяха ранени.

Роднини на жертви и пострадали при пътни инциденти в района подкрепиха подписка за изграждането на кръгово кръстовище.

Коментари

NataliaEpigh ( преди 1 година )
Отличная статья, ну не полная, на сайте доктора сергея юрьевича жукова, вышла полная статья на эту тему.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна