IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:00 | 1 февруари 2023
Обновен: 02:08 | 16 март 2024

Оставиха в ареста изнасилвача от Синдел

Алекси А. поиска от съда да си отиде вкъщи

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста изнасилвача от Синдел

Окръжният съд във Варна отказа да измени в по- лека мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 22-годишния Алекси А. Предявените срещу него обвинения са за изнасилване и  действия на полово удовлетворение, извършени на 23 януари т.г. спрямо възрастна жена в село Синдел. Посегателството е осъществено чрез принуждаване със сила и заплашване.

Предвиденото в закона наказание за всяко от двете деяния е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

В жалбата до съда защитата на обвиняемия изтъкна, че мярката е прекалено тежка, предвид чистото съдебно минало на мъжа, наличието на постоянен адрес, на който може да бъде намерен и съдействието, което е оказал на разследването. Освен това, 22-годишния Алекси не разполагал с възможности за установяване в чужбина, за да избегне наказателно преследване. Не била налична и опасност да осуети разследването, тъй като пострадалата жена вече била разпитана. Според адвоката, липсвала и опасност той да повлияе на показанията на свидетелите.

Обвиняемият поиска от съда по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“.

От прокуратурата изтъкнаха, че мъжът не е трудово ангажиран, а проверка е показала, че в Районна прокуратура спрямо нещо има заведени 6 преписки, първата от които още през 2014 година. Тези данни подсказвали, че Алекси А. би могъл да извърши и друго престъпление.

Като разгледа доказателствата в съвкупност и изслуша становищата на страните, тричленният състав на Окръжен съд - Варна прецени, че законосъобразно първата инстанция е определила най- тежката мярка „задържане под стража“. Има достатъчно гласни и писмени доказателства, за да бъде направено обосновано подозрение за съпричастност на Алекси А. към двете престъпления, в които е обвинен. С този извод е изпълнено първото законово изискване. Освен това и за двете престъпления се предвиждат тежки наказания и се отличават с висока обществена опасност.  За съда е налице и второто изискване – опасност от извършване на престъпление срещу правосъдието. „Има риск 22-годишният мъж да повлияе върху пострадалата и върху свидетелите, за да укрие факти и обстоятелства, които имат значение за делото“, мотивира се съдебният състав.

Поради изложените съображения, съдът не намери основания да измени в по-лека мярката за неотклонение и потвърди задържането на Алекси А. под стража.

Определението подлежи на обжалване.

Коментари

Ангел Калчев ( преди 1 година )
А за адвокатите, който биха го измъкнали, безплатна работа в ГУЛАГ, докато са живи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Ангел Калчев ( преди 1 година )
Куршум в тила и всичко свършва. Даже това е прекалено милостиво. Законите на Кан Крум биха свършили по добра работа. Няма бандит, няма човек, няма прошка. Има възмездие, пък после да си решава оня горе какво ще го прави.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
анонимен ( преди 1 година )
Не пишете че е от Синдел той е от Тръстиково е ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна