IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:45 | 21 февруари 2023
Обновен: 23:13 | 28 април 2024

"Аспарухово" отбелязва Сирни заговезни с богата програма

Огнен спектакъл и пресъздаване на народния обичай в "Аспаруховия парк"

По материала работи: Слав Велев
"Аспарухово" отбелязва Сирни заговезни с богата програма

Снимка: Фейсбук/Ивайло Маринов

"Аспарухово" отбелязва Сирни заговезни тази година с богата програма. Това съобщи във фейсбук профила си районният кмет Ивайло Маринов.

"Каня всички на 26 февруари, неделя, от 17:30 ч. в "Аспаруховия парк", където ще станем свидетели на пресъздаването на народния обичай по искане и даване на прошка и прескачане на Заговезнишкия огън - основен елемент от празника", пише Маринов.

Събитието ще бъде съпроводено от фолклорна програма. За доброто настроение на присъстващите ще с епогрижат танцьорите от НЧ „Просвета 1927“, НЧ „Васил Левски - Галата 1927“, ученици от ОУ „Христо Ботев“, НУ „Васил Левски“ и виртуозите от огнено шоу „Палячи“.

Програмата включва още конкурс за най-автентична и най-красива народна носия. За победителите са подготвени награди.

"Район „Аспарухово“ има всички дадености и заслужава да бъде притегателно място за любителите както на старите ни български традиции и народни обичаи, така и на съвременните забавления! Паркът и крайморският ни бряг отново ще оживеят и ще приютят с вълшебната си атмосфера всички желаещи да се потопят в света на музиката и да се почувстват част от културния живот в района! Началото тази година ще поставим с възраждането на една стара българска традиция – празнуването на Сирни заговезни", посочва Маринов.

Районният кмет благодари на огнено и светлинно шоу „Палячи“ за идеята заедно да се възроди традицията на Сирни заговезни. Те ще закрият вечерта с най-новия си светлинен спектакъл, номиниран за награда „Икар“.

Коментари

Новини Варна