IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:00 | 24 февруари 2023
Обновен: 04:51 | 25 април 2024

Доброволци даряват книги на библиотеката в най-юначното село в България

Стотина души живеят в авренското село

По материала работи: Слав Велев
Доброволци даряват книги на библиотеката в най-юначното село в България

Снимка: БНР/АРХИВ

Доброволци даряват книги на библиотеката във варненското село Юнак - единствено по рода си в България. Така от неправителствената организация „Прегръдка” ще отбележат първата година от създаването си. Книгите са за библиотеката към Народно читалище „Просвета-1927” в авренското с. Юнак. Тя бе открита миналия август и се нуждае от попълване на книжния си фонд.

Събитието е насрочено за 1 март от 12 часа, когато читалището ще съчетае празника на мартениците и пролетта с Ден на самодееца.  

„За втори път ще дарим книги на библиотеката, както и дрехи за хора в затруднено положение”, съобщи за ИА "Черно море" Димитричка Мирчева, председател на НПО „Прегръдка”. Организацията се занимава основно с подпомагане на хора в неравностойно положение от цялата страна, като разчита на доброволци и дарители.

НПО „Прегръдка” кани всички желаещи медии да отразят празника и дарението в с. Юнак.

В България има едно единствено село с името Юнак. И за наша гордост то се намира във варненска област. Влиза в административните граници на община Аврен, на 4 километра от селата Дъбравино и Казашка Река. Има читалище и библиотека, но няма училище! Има магазин, църква и гнездо на щъркели точно до сградата на кметството, видя Радио Варна. Има и жп гара, която е на линията Пловдив - Варна. На пръв поглед селото си има всичко за един спокоен живот. Не е далече от Варна, но е в страни от главните пътища. И в него живеят едни от най-щастливите хора, които някога сме срещали. Е, имат си своите грижи, но живеят задружно.

От Варна до село Юнак се стига за около 50 минути. В онлайн картите изборът е от три маршрута. През Синдел е най-бързо. Селото не е много голямо. В момента там живеят стотина души. За съжаление демографската криза на подминава и село Юнак.

Читалището в село Юнак се казва "Просвета". В съграждането му са участвали всички жители. Открито е през 1927 и само след няколко години ще стане на един век. Празникът на село Юнак е в края на месец септември – Кръстовден.

До селото минава река "Провадийска", което, в съчетание със запазената природа, придава на местността особено очарование, а пасторалния изглед привлича не само българи. Там живеят и няколко англичани.

Коментари

РУМЕН Пеев-Няголов ( преди 1 година )
Има и много други неща за разказване,разбира се,но Кръстов ден е на 14 септември,за уточнение а не в края на септември...в миналото там се организираше голям сбор(както му викаха )...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
С..И ( преди 1 година )
Селото е уникално с кристално чистия си въздух.Родителите на баща ми живееха в с.Юнак.Детските ми спомени от ваканциите са свързани с него.Носталгично ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна